dinsdag 14 augustus 2012

Joodse leider Hongaars Neo Nazi partij ontslagen

De leider van de Hongaars extreem rechtse 'Jobbik' partij heeft zijn leider, Scanad Szegedi, per onmiddellijk ontslagen. Szegedi is berucht om zijn opruiende en anti semitische opmerkingen. Hij beschuldigde joden van het ´opkopen´ van het land, schold over de joodse controle van de politieke elite en beweerde dat de joden de hongaars nationale symbolen scanderen.


Toen kwam het nieuws dat Szegedi zelf shockeerde en zijn positie als leider van de ultra nationalistische partij onmogelijk maakt: Szegedi is joods.

Szegedi heeft ontdekt dat zijn grootouders van moeder´s kant joods waren, d.w.z. dat hij volledig joods ook volgens de joodse wet. Zijn grootmoeder en grootvader hebben de holocaust overleefd. Zijn grootmoeder was in Auschwitz en zijn grootvader was te werk gesteld in de werkkampen.

Dit nieuws was zeker niet goed voor zijn carriere als leider van de ultra rechtse politieke partij in Hongarije. Zijn partij heeft onmiddellijk geeist dat hij zich terugtrekt als partij leider en dat hij onmiddellijk zijn zetel in het Europees parlement opzegt.


hun kleding lijkt verdacht veel op de kleding van de nazis
 Szegedi kreeg in 2007 bekendheid door de oprichting van de Hongaarse Garde, een groep waarbij hun zwarte uniformen en gestreepte vlaggen veel doen denken aan de de pro nazi politieke partij die tijdens de oorlog zich schuldig hebben gemaakt aan de moord van duizenden Hongaarse joden. Tijdens de Holocaust zijn er 550.000 Hongaarse joden vermoord. De Hongaarse Garde werd in 2009 verboden door de rechter.

Szegedi die een christelijke opvoeding heeft gekregen heeft in interviews toegegeven dat hij van joodse afkomst is. Na een lang gesprek met zijn grootmoeder is hij dit te weten gekomen. Hij is afkomstig uit een orthodox joodse familie. "Toen het tot mij doordrong dat mijn grootmoeder joods is", zei Szegedi "ik heb haar gevraagd wat er tijdens de deportaties gebeurd is. Ze was in Auschwitz en Dachau en ze was de enige overlevende van een grote familie".

Szegedy heeft onkend ooit anti semitische opmerkingen gemaakt te hebben maar bij interviews op de Hongaarse televisie heeft hij zich duidelijk als anti-semiet uitgelaten.

Begin augustus heeft Szegedy de rabbijn van de orthodoxe Chabad gemeenschap Rabbijn Shlomo Koves ontmoet, wiens ouders in hun tienerjaren ontdekt hadden dat ze joods waren.
"Als rabbijn ... het is mijn plicht om elke persoon die een crisis doormaakt en in het bijzonder een jood die net nu geconfronteerd is met zijn familie achtergrond te ontvangen," zei Koves.

Tijdens de ontmoeting heeft Szegedi zich verontschuldigd voor alle uitspraken die de Joodse gemeenschap beledigd hebben. Hij zei dat hij Auschwitz gaat bezoeken om zijn eer te bewijzen.
Koves beschreef het gesprek als "zwaar en met veel geestelijke stress", maar hij hoopt op een goed resultaat.
"Csanád Szegedi is in het midden van een moeilijk proces van herstel, zelfkennis, re-evaluatie en studie. We hopen dat dit goede resultaten zal hebben" zei Koves.

" Maar dit is uitsluitend van Szegedi afhankelijk" volgens Koves.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers