zaterdag 12 maart 2011

De Chafeets Chaim


Chafeets Chaim – Rabbi Israël Meir Hacohen Kagan

Algemeen bekend als de Chafeets Chaim (verlangen van het leven). Zijn beroemde werk heet: "Sjmierat Halashon" (het bewaken van je tong). De Chafeets Chaim is op 6 februari 1838 geboren in Zhetel, Polen. Tot zijn tiende jaar is hij door zijn ouders onderwezen en daarna verhuisde hij naar het grote Tora centrum van Vilna. Na zijn huwelijk heeft hij zich in het plaatsje Radin gevestigd. Hij had daar een kleine kruideniers winkel waarvan zijn vrouw de winkelde winkel beheerde, hijzelf deed de boekhouding. De Chafeets Chaim ging heel voorzichtig met elke cent om want hij wilde voorkomen dat niemand teveel zou betalen, daarom liet hij de boekhouding aan helemaal niemand anders over.

Zijn dagen bracht hij door met het Tora leren en de verspreiding van zijn kennis onder het volk.De studenten stroomden uit heel Europa naar hem toe. In 1869 werd zijn huis bekend als de Radin Yeshiva. De Chafeets Chaim was heel actief in het steunen van de Joodse gemeenschap. Hij reisde veel (zelfs op zijn oude dag toen hij ouder dan negentig jaar was). Dit deed hij om de mensen aan te moedigen de geboden van de Tora op te volgen.

Hij was een van de oprichters van Agudat Yisrael, een religieuze joodse organisatie in Europa en later ook in de rest van de wereld. De Chafeets Chaim erg was betrokken bij problemen binnen de Joodse gemeenschap van voor de tweede wereldoorlog. Hij hielp veel Jeshiewot (Talmoedische scholen)in stand te houden.
De Chafeets Chaim staat symbool voor de tekst uit de Tehilliem (psalmen).
Voorbeeld van de pasoekiem (verzen) in de Psalmen 34:13-14: "Wie is de man die het leven verlangt? ……Bewaak uw tong van het kwade en uw lippen van het spreken van bedrog," Dit is de meest karakteristieke beschrijving van de essentie van deze grote rabbijn de Chafeets Chaim. Hij overleed in 1933 en was 95 jaar oud.

De grootste erfenis Chafetz Chaim zijn de de 21 Sefarim (heilige boeken), die hij publiceerde. Zijn eerste werk, Sefer Chafetz Chaim (1873), is een uitleg van de wetten over het kwaadspreken en roddelen. Later schreef hij andere werken, waaronder Shmirat HaLashon, waarin hij uitlegt waarom het zo ontzettend belangrijk is geen kwaad te spreken.
De Misjna Brurah (1894-1907), is een commentaar op de dagelijkse wetten die een Jood hoort na te leven. Dit boek kan je in de meeste Joodse huizen vinden als beschrijving en naslag en de de Halacha (de Joodse wetten). Het wetten zijn met alle duidelijkheid en in detail beschreven.

De Chafeets Chaim schreef een werk over de wetgeving inzake offers, de Heilige Tempel, en aanverwante onderwerpen. Omdat de tijden van Mashieach gauw aanbraken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers