woensdag 16 januari 2013

Jood = Cool bij tieners

Net zoals het gezicht van deze jood onbekend is, zo is de betekenis van 'jood' onbekend bij veel tieners

DEN HAAG - Nederlandse jongeren associëren het woord "Jood" met "cool" of "geweldig" (awesome in het engels), volgens Marc van Oostendorp taaldeskundige aan de Universiteit van Leiden.

Professor Marc van Oostendorp heeft op zijn blog geschreven dat hij het nieuwe gebruik van het woord "jood" op een middelbare school in Leiden gehoord heeft, kort nadat hij over dit fenomeen had gelezen op internet in een forum over de Nederlandse taal.

"In eerste instantie lijkt dit verontrustend. Het woord 'jood' ligt nog steeds een beetje gevoelig bij onjuist gebruik ", aldus Van Oostendorp. Hij gaf het voorbeeld hoe de voetbalfans het woord "jood" gebruiken als spotnaam.

Van Oostendorp zegt dat het woord "tof" in de Nederlandse taal afkomstig is uit het Jiddish en dat betekent "goed". Hij schrijft verder dat het niet duidelijk is of veel mensen zich bewust zijn van de etymologie (het zoeken naar het ware, de kern of basis, van het woord)..

Hij merkt op dat "jood" het ideale woord is voor een tiener om zijn enthousiasme te uiten. Dit kan veel ouders verontrusten.
"Het woord 'jood' is blijkbaar hiervoor geschikt ", aldus Van Oostendorp.



Bron Times of Israel  zie hier link

zondag 13 januari 2013

Universum - Natuur - Heelal het is fascinerend

Spectaculaire zandstorm Australië

ONSLOW - Terwijl zuidoost Australië kampt met hevige bosbranden en de kustgebieden zich opmaken voor een tropische cycloon, waren bewoners van de Australische noordwestkust deze week getuige van nóg een opvallend natuurfenomeen. Een gigantische zandstorm raasde over het kustgebied de Indische Oceaan over.


 

Astronomen ontdekken gigantisch stelsel in heelal


OXFORD - Een internationale groep wetenschappers heeft het grootste stelsel in het heelal ooit gevonden. Het gaat om een groep van objecten, die maar liefst 4 miljard lichtjaar in doorsnee is. Dat is 40.000 keer zo groot als onze Melkweg.

De ontdekking is vrijdag bekendgemaakt in het Britse wetenschapsblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. De objecten zijn zogeheten quasars. Dat zijn mysterieuze hemellichamen in de kernen van melkwegstelsels uit de begintijd van het heelal. De afstand tot de aarde is gigantisch, maar quasars zijn zo helder dat astronomen ze desondanks kunnen zien.

De ontdekte quasargroep tart wat wetenschappers voor mogelijk hielden. Sterrenkundigen dachten dat stelsels nooit zo groot zouden kunnen worden. De limiet zou een doorsnee van 1,2 miljard lichtjaar zijn, maar dit cluster blijkt dus ruim 3 keer zo groot.

"Het is moeilijk om de omvang van deze groep te bevatten, maar we kunnen zeker zeggen dat dit de grootste structuur is die ooit in het heelal is gezien. Dit is opwindend, zeker omdat het ingaat tegen onze kennis van het universum", zegt de Britse hoogleraar Roger Clowes in een verklaring.

Spiraalstelsel

Deze week werd ook bekend dat het balkspiraalstelsel NGC 6872 de grootste in zijn soort is. Dat concludeerde een internationaal team van sterrenkundigen. Ze hadden ontdekt dat het stelsel een doorsnede heeft van ruim 522.000 lichtjaren, waarmee het meer dan vijf keer groter is dan onze Melkweg, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

De wetenschappers ontdekten dat NGC 6872 veel groter was dan ze dachten, toen ze gegevens van een telescoop van NASA bestudeerden. NGC 6872 komt aan zijn ongewone vorm en uiterlijk door de interactie met het veel kleinere ellipsvormige stelsel IC 4970. Beide stelsels bevinden zich op zo'n 210 miljoen lichtjaar van de aarde in het sterrenbeeld Pauw.

Kijk naar de schaal van het universum:  

Tot slot een prachtige website met de schaal van het universum FASCINEREND KLIK HIER.
מה רבו מעשיך ה' - Hoe groots zijn Uw daden Hasheem.

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers