dinsdag 3 september 2013

Beinvloed je noodlot, doe het nu!


We hopen allemaal op een succesvol jaar een goed jaar een jaar van vrede en voorspoed.

Helaas ziet de realiteit er anders uit: economische recessie, gevoel van onveiligheid, oorlogsdreiging, armoede. Iedereen maakt zich zorgen, we zoeken allemaal naar de weg om 'er het beste van te maken'. Hoe kunnen we dat doen? Hoe kan ik mijzelf en anderen helpen? 

In de gebeden van Rosj Hasjana en Jom Kipoer staat duidelijk geschreven hoe wij ons lot kunnen beinvloeden: 

Op Rosj Hasjana worden wij  ingeschreven en op Jom Kippoer wordt (ons lot) verzegeld;  hoeveel zullen deze aarde verlaten  en hoeveel worden geschapen, wie zal leven en wie zal sterven, wie zal op zijn voorbestemde tijd sterven en wie zal voor zijn tijd sterven, wie door water en die door vuur, die door het zwaard, wie die door beest, wie door hongersnood, wie door dorst, wie door de storm, wie door pest, wie door wurging en wie door steniging.  

Wie zal rusten en wie zal dwalen, wie zal in harmonie leven en wie zal in verwarring leven, wie zal genieten van rust en wie zal lijden, wie zal arm worden en wie zal rijk worden, wie zal gedegradeerd worden en wie zal verhoogd worden.

Maar INKEER, GEBED en LIEFDADIGHEID

Verwijderd de slechte beslissing!

Liefdadigheid is voor een ander, zorg voor een ander! 

Geef nu aan de armen en zieken in Israël!

De armoede neemt toe, zovelen hebben het benauwd van angst over een mogelijke oorlog met Syrie.  

Jad Ezra, doneer online. EEN KLIK MET UW MUIS.
Doe nu uw gift!
 
Sjana Towa,

Lea Farkash

 

maandag 2 september 2013

Wat te doen met je trots? Rosj Hasjana

• De Talmoed vertelt ons dat ieder mens die zijn trots laat gaan, die zal vergeven worden voor al zijn zonden. Zoals Rashi, zt "l het uitlegt dat als je iemand gelijk geeft zelfs als hij ongelijk heeft, dan zal G'd je vergeven, met alles waarmee jij ongelijk hebt. [Rosj Hasjana 17 De Thora beschrijft dat Rosj Hasjana gevierd moet worden "B'echad lachodesj hasjewi'ie" letterlijk vertaald – op 1 van de zevende maand. De uitdrukking die gebruikt had moeten worden is het woord 'risjon' eerste. Het woord echad betekent een. De vraag is waarom schrijft de Thora "B'echad lechodesj" en niet "Berisjon lechodesj"? Omdat er een verborgen betekenis is namelijk op deze dag van Rosj Hasjana moet wij "een" zijn, een eenheid vormen, verenigd als een volk en niet verdeeld!

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers