dinsdag 17 mei 2011

Oogsten mislukken door klimaatverandering lente 2011

Vanaf het begin van 2011 zijn er heel veel plaatsen waar er in grotere of kleinere mate natuurrampen hebben plaatsgevonden.

Dit is heel verontrustend. Opvallend is dat veel van de natuurrampen in de regio's van de voedselkweek plaatsvinden. Veel gewassen zijn weggevaagd door droogte, overstromingen, hagel en bevriezing. De rampen komen vaker voor en hebben steeds een grotere invloed op de oogst. In de periode van 2007-2008 waren er voedselrellen over de hele wereld, dit was een voorproefje van wat we kunnen verwachten.

Nederland:
Extreem lage waterstanden rivieren.
neerslagtekort in Nederland op veel plaatsen al opgelopen tot rond 170 mm
Door de aanhoudende droogte en zelfs nachtvorst, loopt de Nederlandse oogst gevaar.

Amerika:
een van de grootste exporteurs van levensmiddelen. Heeft steeds meer en vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Zie nu Mississippi. De oogsten zijn matig door droogte of letterlijk overspoeld door te veel water.
Mexico:
Daar heeft het zoveel gevroren dat zijn hun vers fruit en groenten niet kunnen exporteren.
Rusland:
Vorig jaar was daar droogte met enorme branden. Rusland, plaatste een jaar lang een verbod op de uitvoer van de graan, en werden zijn gedwongen om graan te kopen uit andere landen. Het exportverbod tot juli 2011 van kracht.
Australie:
een grote producent van voedsel, had te maken met enorme hoeveelheden regen en overstromingen.
Deze overstromingen verminderden de voedselvoorraden. Vandaag de dag is het weer omgekeerd. In Australie kamp men nu met erge droogtre.
Canada:
Het Canadese graan bestuur liet weten dat de velden zo modderig zijn dat slechts 3 procent van de graan opbrengst bruikbaar is.
Europese Unie:
tijdens april 2011 werden de hoogste temperaturen gemeten in 352 jaar. De Europese Unie produceert een vijfde van de graan productie in de wereld.
Zie verder Global Disaster Watch.

Verstoring van het wereldkimaat kan vernietiging van het menselijk bestaan betekenen. Wat kunnen wij doen?

Wat leert het Jodendom ons?
Wij zijn allemaal verantwoordelijk zijn voor onze daden. We moeten inspelen op onze angst om te realiseren hoe ons milieu tot stand is gekomen. Dit betekent dat wij liefde voor onze omgeving moeten hebben. Liefde voor een ander en liefde voor je woonomgeving en het milieu.
Waardering voor de prachtige wereld waarin wij leven.

Dit is wat de Tora ons opdraagt:
וּבָחַרְתָּ, בַּחַיִּים--לְמַעַן תִּחְיֶה, אַתָּה וְזַרְעֶךָ.
דברים ל:י"ט

En je zal kiezen voor het leven zodat je zal leven, jij en je kinderen. (Deuteronomium 30:19)

Het gebed dat elk jaar tijdens het Loofhuttenfeest wordt gezegd:

אנא הא-ל תן לנו חכמה ותבונות כפים לרפאות את-השמים ואת הארץ מעונותינו
יקום פורקן לשמיא כדי שיושפע עלינו ברכת החמה לחיים ולא למות, לברכה ולא לקללה שנאמר ,אפתח לחם את ארבות השמים והריקותי לכם ברכה עד בלי די ולא ישחית לכם את פרי האדמה
distr. by neohasid.org and Shalom Center
© 2009 Rabbi David Seidenberg

Vertaling:
Alsublieft G'd geef ons wijsheid en wetenschap om hemel en aarde beter te maken na onze misdrijven. Wij roepen G'd aan om onze gemeenschap te zegenen zodat u het zonlicht over ons uit zal storten, voor het leven en niet voor de dood, als zegen en niet als vloek. Zoals er geschreven staat 'Ik zal de poorten van de hemel openen en oneindig zegen op jullie laten komen en jullie vruchten uit de aarde zal Ik niet vernietigen'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers