donderdag 6 oktober 2011

Jom Kipoer 5772

Een klein stukje uit: Tomer Devora [Rabbijn Moshe Cordovero-Ramak] hoofdstuk 3 (sorry Wikipedia in het Nederlands geeft geen vermelding van Tomer Devora of rabbijn Cordovero), "niets nieuws" misschien, maar extreem belangrijk om je volledig bewust te zijn van de prachtige Tora wijsheid [chochma].


"….Verder moet je medelijden hebben op alle schepselen en je mag het niet minachten en niet vernietigen, want de G'ddelijke wijsheid is over de hele schepping verspreid: het is in de levenloze voorwerpen, de planten, de dieren en mensen. Om deze reden, worden we gewaarschuwd door onze wijzen dat wij niet oneerbiedig mogen zijn ten opzichte van voedsel.

Dit is een belangrijk principe, de G'ddelijke wijsheid minacht niets, want alles is gemaakt op basis van - zoals het staat geschreven: "U hebt ze allemaal gemaakt met wijsheid" (Psalm 104:24). Om deze reden mag de mens niets minachten.

Een mens heeft de plicht medelijden te hebben over alles wat is gemaakt door de G'd.

Rabbi Jehoeda werd gestraft, omdat hij geen medelijden heeft gehad met een kalf die zich onder zijn jas heeft verborgen uit angst geslacht te worden. Hij zei aan het kalf "ga! Want hiervoor ben je geschapen." (Talmoed Baba Metzia 85 b).

Rabbi Jehoeda werd hiervoor gestrafd en heeft een periode geleden. Dit lijden is een gevolg van het strenge oordeel.

Want alleen zachtmoedigheid, medelijden, voor alles in je omgeving dat is hetgene wat je beschermt tegen een streng oordeel van G'd.

Later toen rabbi Jehoeda medelijden had met een wezel, werd hij verlost van het strenge oordeel, want er staat geschreven: "Zijn medelijden is op al Zijn creaties" (Tehillim 145:9).
Je mag geen minachting hebben voor alles dat geschapen is, want alles is gemaakt met chochma (wijsheid). Je mag geen planten ontwortelen of dieren doden, tenzij ze nodig zijn. En je moet in het geval dat je ze echt nodig hebt ervoor zorgen dat je het op een zachtaardige manier doodt, met behulp van een zorgvuldig geïnspecteerd scherp mes, om zoveel mogelijk genadig te zijn.

Dit is de algemene regel: Ga met medelijden om met alle wezens en kwets hen niet, want zij zijn allemaal met chochma (wijsheid) geschapen. Behalve, wanneer je het naar een hoger (spiritueel) niveau kan verheffen zoals van plant tot dier of van dier op mens - alleen dan is het toegestaan om een plant te ontwortelen of een levend dier te slachten.

Als wij alles en iedereen zachtmoedig behandelen zo zal Hasheem ons ook zachtmoedig behandelen.

NB: bovenstaande foto is hoofdstuk 1 van het boek Tomer Devora.
De tweede foto is het graf van rabbijn Moshe Cordovero in Tsefat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers