donderdag 4 december 2014

De Gouden Poort in Jeruzalem gaat open



Op 27 november verscheen een artikel in de krant NRG (Maariv) dat de Wakf plannen maakt om de Sha'ar Harachamiem (de Gouden Poort) van de oude stad  permanent te openen.

De Joodse traditie beschrijft de Sha'ar Harachamiem (de Gouden Poort) als de poort waardoor de Masjieach Jeruzalem binnen zal gaan.
 De Joodse traditie zegt hier het volgende over:
 Het staat geschreven (Jechezkel 44-1)
מֶר אֵלַי יְהוָה, הַשַּׁעַר הַזֶּה סָגוּר יִהְיֶה לֹא יִפָּתֵחַ וְאִישׁ לֹא-יָבֹא בוֹ--כִּי יְהוָה אֱלֹהֵי-יִשְׂרָאֵל, בָּא בוֹ; וְהָיָה, סָגוּר. ג אֶת-הַנָּשִׂיא, נָשִׂיא הוּא יֵשֶׁב-בּוֹ לאכול- (לֶאֱכָל-) לֶחֶם--לִפְנֵי יְהוָה; ג אֶת-הַנָּשִׂיא, נָשִׂיא הוּא יֵשֶׁב-בּוֹ לאכול- (לֶאֱכָל-) לֶחֶם--לִפְנֵי יְהוָה; מִדֶּרֶךְ אוּלָם הַשַּׁעַר יָבוֹא, וּמִדַּרְכּוֹ יֵצֵא

"Toen bracht hij mij terug de weg van de buitenste poort van het Heiligdom, die in het oostelijke richting; en het was gesloten. 2 En de G'd zei tegen mij : 'Deze poort zal gesloten zijn, het zal niet geopend worden, niemand zal hierdoor heen gaan, want Hasheem de G'd van Israel, is hierdoor gegaan; daarom zal het gesloten zijn. 3. De Nasie (leider), de leider hij zal daarzitten om het brood voor G'd te eten ; Hij zal die weg ingaan van de poort, en zal door dezelfde weg weer vertrekken." 

En daar legt Rashi uit "בא בו" is in de toekomst.

De Metzoedot David zeg over de woorden "את הנשיא" - Wie is dat? Dat is de koning Masjieach aangezien hij het hoofd is is het niet eervol als hij op de plek van het volk de offers zal eten, daarom zal hij via deze poort binnengaan om zijn deel van de offers te eten.

Wij zien dat de Masjieach iets hiermee te maken heeft. De oostelijke poort zal dichtzijn tot de komst van Masjieach en bij de komst van de Masjieach zal deze poort geopend worden en daar zal de Masjieach het vlees eten van zijn offers.

 Nu regeert de Islamitische Wakf op de tempelberg en zij hebben laten weten dat zij de Shaar Harachamiem (de Gouden Poort) gaan openen.

 In het boek van Rabbijn Petachya van Regensburg schrijft de rabbijn "en Jeruzalem heeft een poort en die heet Sha'ar Harachamiem de Poort der Barmhartigheid en deze poort is versperd met stenen en klei. De joden hebben een traditie dat via deze poort de Shechina in ballingschap is gegaan en in de toekomst zal de Shechina via deze poort terug komen. Hij bedoeld de poort tegenover de Olijf berg.

Locatie van de Poort  ten opzichte van de Tempel

woensdag 3 december 2014

Gastvrijheid



Toen de bekende broers Rabbi Elimelech en Rabbi Zoesja nog onbekend waren en van stad tot stad trokken waren zij arm en armoedig gekleed. Zij logeerden in het stadje Ludmir. 

De enige persoon die hen gastvrij heeft ontvangen was de arme Chassied reb Aron.

Na een paar jaar toen de twee rabbijnen heel bekend zijn geworden, kwamen zij opnieuw in Ludmir maar dit keer met een prachtige koets.


De rijkste man van Ludmir nodigde de rabbijnen uit om bij hem thuis te komen logeren, maar met alle beleefdheid hebben rabbi Elimelech en rabbi Zoesja geweigerd en zij zeiden aan de rijke man van Ludmir:
 "Wij zijn dezelfde personen die u enige jaren geleden geen aandacht heeft gegeven toen wij hier kwamen. Het is ons nu duidelijk dat u niet zozeer ons welkom heet maar meer de mooie koets en de paarden. Wij nemen graag van uw gastvrijheid gebruik voor onze paarden".

dinsdag 2 december 2014

Netanyahu ontslaat ministers en ontbindt de Knesset


Premier Benyamin Netanyahu


Premier Netanyahu heeft de ministers Yair Lapid minister van Financien en Zippi Livni minister van Justitie  ontslagen.

Premier Netanyahu zei in een verklaring: "Ik tolereer geen oppositie van binnenuit".
De Knesset zal snel ontbonden worden zodat er vervroegde verkiezingen kunnen komen,

De reden voor het vallen van de regering was o.m. een controversieel wetsvoorstel van Netanyahu waarin Israel wordt beschreven als natiestaat voor het Joodse volk. Zippi Livni en Yair Lapid waren hieroptegen.

 Op Facebook zijn dit soort reacties te vinden:

Bye Livni! Bye Lapid! Hope we won't see you again. And hear from you even less.

maandag 1 december 2014

Nieuwe film




Populaire berichten

Jerusalem

Volgers