zondag 15 mei 2011

Aardbeving Spanje d.d. 11-5-2011

Ik wil toch even terug komen op de aardbeving in Spanje d.d. 11-5-2011.
Jammer genoeg was ik niet in staat om te bloggen door technische problemen van de blogger website.

De datum van de aardbeving is weer interessant omdat het getal 11 alweer voorkomt, het getal 11 waar ik eerder al over geblogd heb.

De Synagoge van Santa Maria la Blanca:

In deze synagoge vonden de Joden hun toevlucht om hun religieuze taken te vervullen. Zoals het bestuderen van de Tora en de lessen van de rabbijn op de commentaren van de mondelinge en de schriftelijke leer.

De Joodse gemeenschap van Spanje floreerde tijdens de 13de en 14de eeuw, tot het jaar 1405.

Wat is in 1405 gebeurd?

In het jaar 1405 preekte de Dominicaan Saint Vincent Ferrer in Toledo. Hij was intolerante en fel, heel scherp van de tong gesneden en een grote jodenhater.
Het was dan ook geen wonder dat hij massa's christenen heeft opgejut en opgehitst tegen de joden.
Terwijl de Joden de Tora aan het bestuderen waren in de prachtige synagoge, is de wilde opgehitste meute de synagogue binnengegaan en hebben de joden daar afgeslacht. De wilde meute liet zich verleiden door eeuwenoude haatgevoelens tegenover de joden. Een kwart van de joodse gemeenschap is die nacht uitgemoord.
Waarom dit verhaal? De Dominicaan Vicente Ferrer is na zijn dood uitgeroepen tot heilige van de Katholieke kerk.

Het epicentrum van de laatste aardbeving was in het zuidoosten van Spanje precies in het gebied waar dit tragische verhaal zich heeft afgespeeld.

Deze Vincent Ferrer heeft preken gehouden in het stadje 'Jumilla' dat dit jaar 600 jaar bestaat. Ter gelegenheid van dit bijzondere jubileum worden de preken en daden van de heilige Saint Vincent Ferrer herdacht.

Majorca heeft niet lang geleden hun excuses voor het gedrag tijdens de Inquisitie aangeboden. Volgens mij is het een goede manier voor de Spaanse stad Jumilla om het 600 jarig jubileum te vieren door het goede voorbeeld van Majorca te volgen in plaats het vereren van een massamoordenaar.

Aardbeving life gefilmd:

Met dank aan blogger Yeranen Yaacov

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers