maandag 25 juli 2011

Protesten

Duizenden mensen liepen in het centrum van Tel Aviv te demonstreren uit protest tegen de stijgende prijzen. Het was een eerste grote demonstratie om de aandacht vestigen op de stijgende kosten van het levensonderhoud.
Er waren naar schatting meer dan 15.000 demonstranten.
De afgelopen twee weken hebben Israëli's tentenkampen opgezet in een aantal steden over het hele land.
"We vechten voor onze huizen!" Schreeuwden de betogers in Tel Aviv. De demonstranten zeggen dat het onmogelijk is om een apartement te kopen of te huren omdat de prijzen onbetaalbaar zijn.
De betogers willen met hun protest de aandacht vestigen op hun moeilijke financiële situatie.
De betogers komen uit alle lagen van de samenleving. Israël heeft een van de grootste armoede cijfers en de grootste inkomensverschillen binnen de ontwikkelde landen. De huis prijzen en de prijzen voor voedsel en brandstof zijn de laatste maanden erg gestegen.

Een apartement van honderd vierkante kost in Tel Aviv en Jeruzalem al gauw €550.000 en in de periferie komen de huizen al gauw op €230.000.
Het gemiddelde Israelische salaris bedraagt ongeveer €2.000 per maand.

"We weten dat er grote problemen zijn", zegt de Israëlische minister van financiën Yuval Steinitz aan Channel 10. "Het is een fundamenteel probleem."

Ook de artsen protesteren tegen hogere lonen en kortere werktijden. Een stagiaire moet vaak meer dan 24 uur achter elkaar werken. Behalve dat het bijna niet haalbaar is voor een stagiaire om zoveel uren onderbroken te werken, het is ook een gevaar. Door de grote vermoeidheid is het heel aannemelijk dat er fouten worden gemaakt.

Het hoofd van de medische vakbond dr. Leonid Edelman heeft vandaag gedreigd om op hongerstaking te gaan totdat er goede afspraken zijn gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers