donderdag 24 januari 2013

Coalitie

Stemverhoudingen

De politieke verhoudingen zijn alsvolgt: 1/4 links, 1/4 centrum en 1/2 rechts.
De nieuwe partijen en lijsttrekkers – Lapid en Bennett – hebben veel stemmen getrokken. De combinatie Likoed – Beitanu heeft verloren. Dit lijkt vooral te wijten aan Beitanu-leider Lieberman, die in opspraak was geraakt.

Beleid

De twee grote winnaars van deze verkiezingen – Lapid en Bennett – steunen Netanjahoe’s beleid op buitenlands en veiligheidsgebied. Dit geldt voor een overgrote meerderheid van de nieuwe Knesset. Belangrijkere thema’s in de verkiezingen bleken de hoge kosten van levensonderhoud en de spanningen tussen religieuzen en seculieren.

Een regering onder leiding van premier Netanjahoe, aangezien die in opiniepeilingen door circa 60% van de kiezers als meest geschikte premier wordt aangewezen.

Economie

Helaas is de voorspoedige economie onder deze en vorige Likoed regeringen niet terug te zien in de uitslag. Terwijl de economische resultaten ondanks de huidige wereldwijde recessie fantastisch genoemd mogen worden: jaar in jaar uit 4% economische groei, en de laagste werkloosheid in 30 jaar. Maar de gemiddelde Israeli merkt hier niets van. De middenstand heeft het extreem zwaar.

Hierbij een paar mogelijke coalitievormingen.
De vierde en laatste in de rij is een mogelijke vorming van een centrumlinks kabinet waarbij de coalitielijst Likoed/Yisrael Beitenu en premier Benjamin Netanjahoe (met inbegrip van de 3 Arabische lijsten) naar de oppositiebanken zouden worden verwezen. Die laatste mogelijkheid krijgt echter maar een krappe meerderheid van 64 zetels achter zich.

dinsdag 22 januari 2013

Israëlisch naar de stembus en de grote winnaar is...lees verder

Israël is in het Midden-Oosten de enige “vrije” staat, schreef de in de VS gevestigde Mensenrechtenorganisatie Freedom House vorige week in zijn jaarrapport. Een rangschikking die in scherp contrast staat met de critici van het land, zowel binnenlands als internationaal, die argumenteren dat de democratische waarden van de Joodse staat langzaam zouden weg slijten.


Klik op het plaatje. Groene kleur: vrij; gele kleur: gedeeltelijk vrij en paarse kleur: Niet vrij.
Het groene stipje in het Midden-Oosten is Israël
Maar vandaag gaan de Israëlisch naar de stembus voor het democratisch kiezen van een nieuwe volksvertegenwoordiging in de Knesset. Het zal een rechtse regering worden met Naftali Bennett, leider van de Bayit Yehudi (Joodse huis) partij, als grote winnaar. Gevolgd door Shelly Yechimovitz van de Arbeiderspartij. De belangrijkste belangen die bij de verkiezingen spelen zijn: economie, armoede bestrijding en nationale veiligheid.

zondag 20 januari 2013

IJskrabben toch wel van je eigen auto?

Na filmpje op Facebook zijn negen Arabieren gearresteerd na sneeuwbal aanval op orthodoxe Joden

De politie heeft negen arabieren van oost Jeruzalem gearresteerd in verband met de 'sneeuwballen aanval' tegen twee religieuze joden tijdens de sneeuwstrom van anderhalve week geleden. In Jeruzalem is er meer dan twintig centimeter sneeuw gevallen tijdens de grootste storm sinds 1992.


Een groep van ongeveer honderd arabieren waarvan de meesten tieners  bekogelden alle voorbijgangers bij de Damascus poort   met sneeuwballen. Zij bleven doorgaan ondanks veelvuldig verzoek te stoppen. Iedereen die langs kwam werd bekogeld met honderden sneeuwballen Joden, Arabieren en toeristen. Het onschuldige sneeuwballen gooien liep uit de hand toen twee orthodox Chassidische Joden door de Damascus poort liepen, zij werden vergezeld door een groep van ongeveer twintig Arabieren die vanaf minder dan een meter afstand hen met sneeuwballen bekogelden en hun hoeden van hun hoofd aftrokken.

Iemand heeft dit filmpje op Facebook gezet waarna het verspreid werd en duizenden mensen hebben met afgrijzen gereageerd. De politie heeft zondagavond vervolgens negen Arabieren gearresteerd waarbij volwassenen  en minderjarigen betrokken waren. De rechtbank in Jeruzalem heeft de vorige hun arrest met vier dagenverlengd.

Bron: Jerusalem Post ARTIKEL



Het verspreiden en reageren op dit soort fimpjes heeft met de moderne media zeker zijn effect. Nee gelukkig kan ik de titel van "Europa 1939" vervangen met Israel 2013 want dit soort voorvallen worden afgestrafd maar waarschijnlijk alleen in het geval dat genoeg mensen hun afgrijzen tonen op Facebook of andere populaire media.



Populaire berichten

Jerusalem

Volgers