zondag 24 juli 2011

Gouden belletje uit de tempel


De Israëlische archeologen hebben een vondst gedaan, een gouden bel die aan de kleding van de priester was bevestigd uit de periode van de tweede tempel. Het belletje is onder het puin gevonden in een oud kanaal naast de Klaagmuur. Dit heeft de Israëische Autoriteit voor Antiquiteiten aangekondigd.

De gouden bel was met een lus aan de kleding van de priester bevestigd. Deze bel is in het gebied onder de Robinson boog gevonden, dit was vroeger een centrale weg in Jeruzalem.


De archeologen denken dat het klokje van het officiële uniform van de priester is gevallen en vervolgens in het afvoer kanaal terecht is gekomen en daar heeft het 2000 jaar lang vastgezeten. Het gouden belletje komt precies overeen met de beschrijving van de kleding van de Hoge priester in de Tora, Sjemot 28:34-35 (Exodus).

לד פַּעֲמֹן זָהָב וְרִמּוֹן, פַּעֲמֹן זָהָב וְרִמּוֹן, עַל-שׁוּלֵי הַמְּעִיל, סָבִיב.

לה וְהָיָה עַל-אַהֲרֹן, לְשָׁרֵת; וְנִשְׁמַע קוֹלוֹ בְּבֹאוֹ אֶל-הַקֹּדֶשׁ לִפְנֵי ה' וּבְצֵאתוֹ--וְלֹא יָמוּת. {ס}

34: Telkens een gouden bel en granaatappel, een gouden bel en een granaatappel aan de zoom rondom het onderkleed.
35: En Aharon zal het aan hebben, om de dienst te verrichten, zodat het geluid ervan gehoord zal worden wanneer hij in het Heiligdom voor G'd zal verschijnen en wanneer hij eruit gaat zodat hij niet zal sterven.

Deze mantel heet het 'mitsnefet' een lang kleed zonder mouwen met hemelsblauwe draden doorweven tussen de bellen en de versieringen van granaatappelen.

Op deze beschrijving hebben de archeologen zich gebaseerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers