donderdag 24 mei 2012

Joodse Wijsheden

In het leven gaat het er niet om wat ons gelukkig maakt, het gaat om je houding ten opzichte alles dat ons gelukkig maakt.


De Joodse geleerden leren ons: Wie is rijk - hij die gelukkig is met wat hij heeft.

Het is een feit dat in deze wereld niets per ongeluk gebeurd
Des te meer wij wetenschappelijk ontdekken realiseren wij dat de wereld bestaat uit wonderlijke fenomenen. Deze fenomenen zijn contant daarom vergissen wij ons en denken dat het de natuur is.

Natuur is alles dat wonderlijk is maar steeds herhaald wordt.
De eerste keer dat je een wonderlijk fenomeen ziet dan noemen we het een wonder, de tweede keer noemen we het de natuur.
Jisraeel Ba'al Shem Tov

Als onze ogen rontgen visie hadden, dan zouden we alleen energie zien en niets lichamelijks.

Een atoom ontploffing is een van de grootste energie bronnen. Een atoom explosie is genoeg om miljoenen mensen van electriciteit te voorzien en dat komt alleen van een klein atoompje dat gedeeld is.

Albert Einstein heeft gezegd dat de kracht dat na een atoom splitsing vrijkomt is maar een deel van de kracht.
De natuurkundigen hebben bewezen dat de atomen steeds wel en niet bestaan. De Kabala heeft dit proces al duizenden jaren geleden beschreven en het heet `Ratzoe vashoew´ (רצו ושוב). Dit betekent dat de creatieve kracht van G´d komt en dat het steeds heen en weer gaat in een steeds terugkomende circel, heen en terug - in en - uit gedaan door de Schepper.



woensdag 23 mei 2012

Tovertermen - Abra Cadabra



Abra Cadabra
De meest bekende tovertermen die er bestaan.

De woorden abra cadabra komen vanuit het Aramees 'Ibarah K'dabrah' dit betekent 'Ik creer terwijl ik spreek'.

G´d heeft de wereld geschapen met spraak

ברוך שאמר והיה העולם

Gezegend is Hij die zei en de wereld was er...... (Uit het Joodse ochtendgebed).


maandag 21 mei 2012

Gebed voor onze kinderen.

Gebed van de Sjlah Hakadosh Isaiah Horowitz, (c. 1565 – Maart 24, 1630), voor onze kinderen.


Dit speciale gebed werd samengesteld door de Shlah Hakadosh een gebed van ouders ten behoeve van hun kinderen. De Shela zei dat de beste tijd voor ouders om dit gebed te zeggeen is Erev Rosj Chodesj Siwan (de dag voorafgaande aan de nieuwe maand Siwan), maar het kan ook elk ander moment worden gezegd.

U bent Hasheem, onze God, voordat U de wereld schiep en U bent Hasheem, onze Gd, nadat u de wereld heeft geschapen. Voor altijd en altijd U bent onze G-d. U hebt uw wereld is geschapen zodat Uw G'ddelijkheid zal worden onthuld door middel van Uw G'ddelijke Thora, zoals onze wijzen gezegd hebben:"Allereerst voor de Thora en voor Israël". Want zij zijn Uw volk en Uw erfdeel, die U gekozen heeft uit alle volken. En U gaf hen Uw heilige Thora en bracht hen dichterbij tot Uw grote Naam.

Door de schepping van de wereld en de Thora die we van U gekregen hebben, Hasheem onze G'd, er zijn twee geboden in Uw wet geschreven: Weest vruchtbaar en vermenigvuldigt u. En u schreef in uw Thora: En je zult ze uw kinderen leren, en de betekenis van beide is een en hetzelfde. U heeft de wereld niet tevergeefs geschapen, maar om bewoond te worden. En voor Uw eer heeft U geschapen, U heeft alles gevormd zodat wij, onze kinderen en de kinderen van uw hele volk Israël Uw Thora leren.

Daarom Hashem, Koning der koningen der koningen, wend ik mij tot U en smeek ik U, terwijl mijn ogen naar U gericht zijn, voor medelijden en hoor mijn gebed en schenk mij zonen en dochters dat zij ook vruchtbaar talrijk zullen zijn. Zij, hun kinderen en hun kindskinderen, tot het einde van alle generaties, zodat zij en ik, ons allen bezighouden met de studie van uw heilige Thora: om te leren en te leren, om te waken, om te doen, en om alle woorden van de studie van de Thora met liefde te vervullen. Open onze ogen voor Uw Thora en laat ons hart vast klampen aan Uw mitswot, om Uw Naam te vrezen en lief te hebben.

Onze Vader, Barmhartige Vader, schenk ons allen een lang en gezegend leven. Wie is als U,barmhartige Vader, die zijn schepselen herinnert en die geeft hen het leven schenkt met mededogen?
Vergeet ons niet op voor het eeuwige leven, zoals Avraham, onze vader, bad: "Dat hij mag leven voor Uw aangezicht." En onze rabbijnen verklaren dit "Uit ontzag voor U." Daarom vraag en smeek ik U dat mijn kinderen en mijn kinderen en hun kinderen voor eeuwig zijn, waardig. Dat er is niet in mij of in mijn kinderen of in mijn kindskinderen, iets is dat niet goed is. Alleen vrede en waarheid, goedheid en rechtvaardigheid in de ogen van G'd en in de ogen van de mens. Mogen zij meesters zijn van de Tora, meesters van de Geschreven Wet, meesters van de Misjna, meesters van de Talmoed, meesters van de Kabbala, meesters van de Mitswot, meesters van chessed, meesters van nobel karakter.  En zij u zullen dienen met liefde en echte angst, niet met valse angst. Geef ieder van hen alles wat hij nodig heeft met eer,  geef ze de gezondheid, eer en kracht, geven ze gestalte, schoonheid, gratie en vriendelijkheid.

Moge er liefde, broederschap en vrede zijn tussen hen. Schenk op hen waardige echtgenoten van de nakomelingen van de "geleerden, studenten van de wijzen" en van de nakomelingen van de "Tzaddikim, de rechtvaardigen." En moge hun echtgenoten zijn als in alles waarvoor wij vragen, want zij zijn allen een voor de eeuwigheid. U, Hasjem, kent alle geheimen van het hart en U ziet alles wat er in mijn hart is. Mijn doel is in het belang van Uw grote en Heilige Naam en voor Uw heilige Thora.

Daarom vraag ik, Hashem, antwoord mij in het belang van onze heilige vaderen Avraham, Jitschak en Ja'akov de zonen, die takken zijn van onze voorouders. En voor David, uw dienaar, het vierde wiel van de G'ddelijke wagen, de dichter die zong met G'ddelijke inspiratie: "Sjier Hama'alot: gelukkig zijn die bang zijn voor Hasjeem en die wandelen in Zijn weg. U zal de vruchten eten van het zwoegen van uw handen en het zal geluk brengen en zal goed voor je zijn. Je vrouw is als een vruchtbare wijnstok in uw huis, uw zonen zijn als olijf planten rondom uw tafel. Zo, de mens gezegend worden die G'd uit Zion vreest. Aanschouw het goede van Jeruzalem alle dagen van uw leven. En zie je de zonen van uw zonen; vrede over Israël".

Alstublieft, Hasjeem, die het gebed verhoort vervul in het vers: "Wat mij betreft, dit is mijn verbond met hen, spreekt G'd, mijn ziel in u is, en mijn woorden die ik in hun mond heb gezet, zullen niet wijken uit uw mond, noch uit de mond van uw kinderen, noch uit de mond van het kinders kinderen,
zegt de G'd, vanaf nu aan tot in eeuwigheid." Moge de woorden van mijn mond en de gedachten van mijn hart U welbevallen, Hasjeem, mijn rots en mijn verlosser.

Het gebed van de heilige Shlah – begraven in Tiberias.

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers