zaterdag 26 november 2011

Uittocht uit Egypte

Het fascinerend verhaal uit de Tora heel bijzonder uitgebeeld.

maandag 21 november 2011

De Tsadikiem (Rechtvaardigen) van Suriname

Een verhaal over Suriname
Op dit moment leven er niet veel joden in Suriname. Maar van die weinige joden die er zijn, ken ik twee tsaddikiem (rechtvaardigen).

Roger was een paar weken geleden op bezoek in Israël. Tijdens ons gesprek vertelde hij mij het volgende verhaal:

"Je weet dat ik en mijn broer een zaak hebben 'Tomahawk' en daar verkopen wij jachtartikelen en artikelen voor de hengelsport. Wij organiseerden toeristische reizen naar de binnenlanden van Suriname om daar te gaan jagen," zei Roger.
"Op een dag besloot ik op internet te kijken of je volgens de joodse wet eigenlijk wel voor je plezier mag jagen. Ik heb het ge- Googled en toen heb ik op een joodse website gelezen dat het volgens de Tora verboden is om voor je plezier te jagen. Je mag wel jagen als je het nodig hebt om te eten".
"Toen ik dat gelezen had is ons bedrijf Tomahawk onmiddellijk gestopt met het organiseren van toeristische jachtreizen", zei Roger.
"Er kan geen zegen op je werk zijn als je datgene doet wat G'd verboden heeft".
"Met de hengelsport in de grote rivieren van Suriname gaan wij wel door want dat is toegestaan volgens de joodse wet. Sommige vissen eten we op en andere vissen gooien we terug in de rivier".
In het Suriname dat ver is van de grote joodse wereldcentra laten zij zich leiden door de wetten van de Tora en de wijsheid van de joodse geleerden.
Roger en zijn broer Jacques zijn alleen al hierom te beschouwen als de tsadikiem (rechtvaardigen) van Suriname.

Heb je plannen om naar Suriname te gaan, breng vooral een bezoek aan hun winkel Tomahawk zie hier en ga mee met hun reizen naar de binnenlanden van Suriname!

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers