zaterdag 1 juni 2013

Dank je, leuk te lezen (voor de verandering)

Joden

Gepubliceerd: 30 mei 2013 12:24 Laatste update: 31 mei 2013 13:49 Algemeen

Veiligheidsriemen om alstublieft want mijn naam is Erik de Vlieger en ik ben weer columnist bij Nieuws.nl. Ik ben vader, ondernemer, fervent Twitteraar en was ooit onterecht verdachte bij Justitie. Ja, ik werd opgejaagd en vervolgd en weet dus hoe dat een beetje voelt.

Dat klinkt een beetje extreem maar het is maar een column! Ik ben niet gelovig maar had graag van joodse afkomst willen zijn. Zo dan weet u dat ook. Ik heb dus wat met Joden! Ik zal het u proberen uit te leggen maar schrikt u niet.

Beter ontwikkeld
Met verbazing en ontsteltenis lees ik regelmatig negatieve uitspraken over Joden en wat me het meest opvalt, is dat de vele latente en niet latente antisemieten zich altijd ergeren aan het feit dat Joden vermogend zijn! Al grommend hoor ik de slechtvalken klagen dat Joden altijd op belangrijke posities zitten. Ja Joden zijn zakelijk, medisch, juridisch en cultureel beter ontwikkeld. Is dat zo? Ja dat is zo!

Maar waarom is dat dan zo? Dat is heel simpel. Joden zijn slimmer, sneller, intelligenter en slagvaardiger dan de gemiddelde mens. Zit misschien in hun DNA. Dat vind ik prachtig en misschien heb ik hier wel de kiem te pakken van jodenhaat want mensen die Joden verafschuwen zijn meestal intellectueel en zakelijk minder begaafd dan Joden.

Zoiets  kweekt jaloezie en jaloezie is de voedingsbodem voor haat en demonisering. Daarbij lijkt het, zo verneem ik uit de media, dat het de laatste tijd  weer salonfähig is om openbaar antisemitische uitlatingen uit te kramen.

Jaloezie
In mijn geest is er wel respect voor talent en genialiteit, daar klap ik voor. Helaas lijdt de meerderheid van de maatschappij, dus ook de media en ambtelijke instanties aan de grootste ziekte van ons land: jaloezie. If you can't beat them, kill them. Zieke geesten! Ik ga geen geschiedkundig schrift dicteren hoe één en ander zo gekomen is, dus mag u het zelf invullen. Daar zijn boeken over geschreven, toch?

Misschien is mijn bewering zelfs debet aan de problematiek in het Midden Oosten omdat de meeste Arabieren er gewoon de pest in hebben dat Joden simpelweg doelgerichter zijn. Wie zal het zeggen? 'Ik' zegt deze columnist!  Als het andersom was, had ik het ook opgeschreven.

Het gebrek aan ontwikkeling op vele vlakken in het Midden Oosten kan best eens de oorzaak zijn van de burenruzies en zijn daardoor misschien ook de voedingsbodem voor haat tegen de ontwikkelde. Iemand moet toch de schuld krijgen?

En wat te denken van Dries van Agt die de Joodse bevolking in het Midden Oosten zo meedogenloos noemde? Ons nationale wieler- en dopinggeweten is zeker vergeten wat zich de laatste drieduizend jaar heeft afgespeeld? Of mevrouw Duisenberg dan? Met haar haatcampagnes? U weet wel, die vrouw die getrouwd was met die aardige man, die de bankencrisis (waar we nu zo een last van hebben) zo keurig heeft helpen voorbereiden! Daar hoor ik Greta niet over.

Jodengrappen
Het is overigens 'not-done' om als 'niet-Jood' twijfelachtige grappen over Joden te maken. Grappen over Joden moeten volgens de ons aangeleerde gedragscode, door Joden zelf gemaakt worden. Daarom noemt men dat zelfspot! Geef het beestje een naampje. Ik vind het prima.  Maar er is nog een code volgens mijn bescheiden mening. Joden mogen zelf nooit zeggen dat ze slimmer zijn dan de rest.

Dat weten ze allang, maar ja, het klinkt een beetje lullig! Maar niet-Joden  kunnen het wel zeggen en daarom doe ik het dan maar! Bij deze! Ik hoop dan ook stellig dat een aantal van mijn verre voorvaderen afstammen van de uitvinders van de eerste geschriften, ergens in de buurt van de Eufraat en de Tigris. En hopelijk niet van die terpbewoners die bij elke vloed op een heuvel klommen.

Mijn bewondering en respect voor Joden en hun grote intellectuele, culturele en maatschappelijke bijdrage aan de wereld is groot. Ze zijn bovenmatig ontwikkeld en dat vind ik nou eenmaal intrigerend. Ik vraag dan ook vriendelijk aan de tegenstanders van mijn verering niet weer met cliché-voorbeelden te komen om hun gelijk te beweren.

Of misschien kunnen deze mensen zich het beste afvragen: jaloers of bewonderaar? Het is een keuze! Maak hem vooral zelf!

(Volg Erik de Vlieger ook op Twitter via @ewdevlieger)

maandag 27 mei 2013

Joodse kunst tijdens de Inquisitie v.a. 1492

Tijdens de Spaanse Inquisitie in de 14e en 15e eeuw werden de Joden die in Spanje en Portugal woonden, de Sefardische Joden, gedwongen zich te bekeren tot het christendom. In Spanje werd in 1492 het verdrijvingsedict van kracht, dat de Joden voor de keuze stelde ofwel zich tot het christendom te bekeren ofwel het land te verlaten als niet dan werden zij veroordeeld tot de brandstapel.

Veel Joden bekeerden zich voor de buitenwereld tot het christendom en werden marranos (varkens) genoemd. Hoewel ze door de Spaanse Inquisitie scherp in de gaten werden gehouden, bleven veel Maranen trouw aan het jodendom, terwijl zij daarnaast in het openbaar Rooms-katholiek waren. Vaak namen ze een nieuwe christelijke naam aan.


Bijna de volledige Spaanse Joodse bevolking van circa 200.000 Sefardische Joden zijn verdreven. Dit werd gevolgd door verbanningen in 1493 in Sicilië (37.000 Joden) en Portugal in 1496. De verdreven Spaanse Joden vluchtten hoofdzakelijk naar het Ottomaanse Rijk, en Noord-Afrika; anderen vluchtten naar gebieden in Europa buiten Iberië (o.a. Nederland).
De Maranen zijn in het geheim joden gebleven omdat ze zwaar in de gaten werden gehouden zijn er unieke joodse gebruiksvoorwerpen ontworpen waar je van buitenaf nooit zou vermoeden dat het een joods symbolisch voorwerp is.

De artiest Yossi Swed heeft een theepot gemaakt waar joodse gebruiksvoorwerpen verborgen zijn. De Maranen hebben deze soort voorwerpen gebruikt. Misschien niet precies zoals de theepot van Yossi Swed maar wel gelijksoortige voorwerpen.
Theepot






Dreidel






Besamiem busje




Megilla (de Estherrol)









Sjabat kandelaars


Seiderschotel









Kidoesj beker



Sjabat kandelaars



Menora voor Chanoeka



Populaire berichten

Jerusalem

Volgers