maandag 5 maart 2012

Dronken



Het is de Halacha (Joodse wet) om dronken te zijn tijdens Poerim (Lotenfeest), zo dronken zelfs dat je het verschil niet meer weet tussen Mordechai de Jood en de slechte Haman.

Het drinken en dronkenschap is een kunst. De Joodse geleerden leren ons dat als je drinkt je geheimen naar buiten komen.
Wat zijn iemands geheimen? Zijn de geheimen van de persoon onzinnigheden en slechte daden en gedachten of is zijn geheim een enorme bron van wijsheid en goedheid dat hij in zich heeft?
Zijn het de onzinnigheden? Dan is het beter om niet dronken te worden. Is het wijsheid en goedheid dan zie je vaak dat de omgeving die persoon juist aanspoort om tijdens Poerim te drinken zodat zijn mooie geheimen van kennis en goedheid naar buiten zullen komen en dat zijn omgeving zal genieten van zijn woorden die iedereen blij maken.
Voor diegenen die echt niet willen drinken is er nog een mogelijkheid om het verschil tussen de Jood Mordechai en de slechte Haman niet te weten dat is door even te gaan slapen.


Vreugde en drank:

Tijdens Poerim wordt veel sterke drank gedronken.

Er zijn twee soorten mensen die drinken:
1. De mensen die drinken om gelukkig te worden
2. De mensen die drinken omdat ze gelukkig zijn
(Je moet erg oppassen niemand te kwetsen tijdens je dronkenschap.)
Het Joodse volk drinkt omdat wij gelukkig zijn, omdat G'd ons zo ongelooflijk veel helpt.

Poerim = K' Jom Hakipoerim
Het Poerim feest is als de Jom Kipoer (Grote Verzoendag). Zo groot is de spirituele kracht van Poerim. Deze dag is enorm toegankelijk voor de hulp van Hasheem aan het Joodse volk en aan elk persoon die zijn hart uitstort net zoals op Jom Kipoer.
Dat Hasheem (G'd) alle gebeden van Israël, van hen die lijden, ziek zijn of alle andere hulp nodig hebben tijdens dit bijzondere feest zal verhoren, ameen.

Waar nu naartoe? Verkeersborden in Israel (geen Poerimgrap)

Het Wonder van het water in Israel

De enorme storm die in Israel gewoed heeft tijdens de laatste sjabat heeft de prognose van een jaar van droogte volledig vernietigd. Het niveau van de Kinneret (meer van Gallilea) is veel meer gestegen dan wat men zich voor kon stellen.

In Israel is deze winter al meer dan 100 procent van de jaarlijkse hoeveelheid regen gevallen. Hiermee zijn de lege waterreservoirs weer opgevuld. .
Tijdens de laatste sjabat is de Kinneret (het meer van Galilea) meer dan 20 centimeter gestegen. Dit brengt het huidige waterniveau op 3.46 meter onder het niveau dat de dammen geopend moeten worden om overstromingen van de stranden van Tiberias tegen te gaan.

Het vergt nog een groots wonder van nog drie grote stromen om de Kinneret op te vullen, maar volgens de Israelische Water Autoriteiten is er al sprake van een wonder. Zelfs zonder extra regen, hoewel het in maart bekend is dat het zeker nog behoorlijk zal regenen, zal de Kinneret nog zeker een extra meter stijgen door het smeltende sneeuw van de omringende heuvels nog voor het begin van de zomer.

De video's hieronder tonen de hevige sneeuwval in de Golan Hoogten, en dan de zeldzame razende stromen en watervallen in Judea en Samaria.



zondag 4 maart 2012

Vernietig Amalek (in jezelf)

Tijdens Poerim staat de opdracht centraal dat wij Amalek moeten vernietigen. Rabbijn Asher Freund zt"l, de oprichter van Jad Ezra, heeft ons geleerd dat wij allemaal 'Amalek' in ons hebben.
Dit komt tot uitdrukking in onze karaktereigenschappen waarmee G'd, de Meester van de wereld ons geschapen heeft. Woede, jaloezie haat en alle andere slechte eigenschappen.
Als wij toegeven dat wij deze eigenschappen hebben dan staan wij open voor de bescherming van G'd. Alleen G'd kan ons staande houden in onze innerlijke 'oorlogen'.
'Mag het zo zijn dat Hasheem ons leert om jezelf goed te kennen en zodoende te weten dat onze slechte eigenschappen het middel is voor een hechte band met Hasheem, ameen'.

Poerim komt eraan, donderdag in de hele wereld en vrijdag in de ommuurde steden vanuit de tijd van het Poerim verhaal zoals Jeruzalem.
We hebben vier specifieke mitswot (geboden) tijdens Poerim: het eten van een feestelijke maaltijd, het geven van twee soorten voedsel aan minstens twee mensen, geld geven aan de armen en het lezing van de Megillat Esther (het boek van Esther).

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers