donderdag 1 november 2012

Orkaan Sandy en de Thora

Rabbijn Glazerson die bekend staat voor zijn grote kennis in de Thora codes (Bijbelcodes) heeft de woorden 'orkaan' ; 'Sandy'; 'in de Verenigde Staten' en 5773 (het huidige joodse jaar), 'inkeer', gevonden in het boek Dewariem dat het zesde millennium symboliseert. Zie het filmpje:

aren het meest opvallend:

maandag 29 oktober 2012

De 'Sjabbesgoy'


De uit Roemenië afkomstige Boris is een nieuwe immigrant in Israël en hij werkt als klusjesman in de jesjiewa. Hij is heel aardig en een goede werkkracht. Hij word regelmatig gevraagd om op sjabat te helpen bij speciale gelegenheden binnen de jesjiewa als 'sjabbesgoy' (de niet-jood die geen sjabat houdt en die allerlei werkzaamheden doet die op sjabat voor een jood verboden zijn).


Boris was altijd bereid te helpen. Zo kwam hij op een vrijdagmiddag bij een familie en hij zag dat de moeder de shabbes kaarsen aanstak bij het begin van sjabat.

Met alle vriendelijkheid zei hij: "Oh kijk, dat deed mijn moeder ook altijd!!"

Zij begonnen hem vragen te stellen en vroegen hem meer te vertellen over zijn jeugd, het enige wat hij zich kon herinneren waren de melodieën.

Hij neuriede deze melodieën en het werd iedereen duidelijk dat het allemaal authenthieke Joodse melodieën waren.

Het gevolg hiervan was dat hij niet meer als 'shabbes goy' kan fungeren omdat Boris een Joodse man is.

In de buurt van de jesjiewa is het snel bekend geworden dat Boris een Joodse man is en niet meer als 'sjabbes goy' kan werken.

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers