zondag 10 februari 2013

Niet luisteren...


Vervolg op mijn blog 'Luister nou eens!' Klik hier.....
Om beter te leren luisteren moeten we vier 'vijanden' overwinnen.
Hoe kan je dit doen?
We hebben het te druk om te luisteren. Het leven is drukker dan ooit en we doen 'multitasking' intensiever dan ooit.

Er zijn e-mails te beantwoorden, vergaderingen te maken, en deadlines te bereiken. Als gevolg hiervan krijgen minder dringende zaken bijna geen aandacht.
Helaas valt aandachtig luisteren vaak in die categorie.
Het probleem is dat niet luisteren betekent niet begrijpen. Na verloop van tijd gaat het 'niet luisteren' ten koste van veel belangrijke dingen op werk en thuis en dus ook met je geld. Als je genoeg aandacht geeft om goed te luisteren dan kan je veel problemen voorkomen.

Dus, een slimme investeerder besteedt veel tijd aan goed luisteren naar wat er gezegd wordt. Vervolgens zal de winst je verwachtingen overtreffen.

De volgende dingen moet je NIET DOEN:

Overhaaste conclusies. Snelle conclusies trekken over wat anderen zeggen of zonder het echt te begrijpen.

Hierdoor nemen we verkeerde beslissingen. Als algemene regel geldt, is het nuttig om vragen te stellen ter verduidelijking elke keer als je niet zeker bent van wat er gezegd wordt. Deze kleine stap kan veel verbeteren binnen je contacten.

Onbewust. Je bent je niet bewust hoeveel je kan bereiken door alleen maar goed te luisteren.

Als je weet hoe gefrustreerd je bent wanneer je verkeerd wordt begrepen dan weet je hoe goed je moet concentreren als iemand met je spreekt om de ander niet te frustreren omdat je hem niet begrijpt. Dit besef maakt je alert dat het heel belangrijk is aandachtig te luisteren.


Herhaal je zinnen. Hoe vaak herhaal je in je gedachten wat je aan een ander gaat antwoorden terwijl hij nog spreekt? Maimonides leert ons dat het onmogelijk is om twee gedachten tegelijkertijd te hebben. Dus als je gaat bedenken wat je wil zeggen dan hoor je op dat moment niet meer want de ander aan jou zegt.
Als je aandachtig luistert naar een ander dan kan je veel beter reageren op hetgene wat er gezegd is. Een groot voordeel hiervan is dat anderen weten dat je echt naar hen luistert.

Concentreer je op het luisteren, dan maak je elke relatie veel beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers