woensdag 18 juli 2012

Joodse wereld leider Thora geleerde rabbijn Elyashiv overleden 103 jaar oud.



Rabbijn Joseef Chaim ben Avraham Chayah Mushah

יוסף = משיח בא\אב שלום בן אברהם חיה מושה

De ראשי תיבות (de voorletters) van zijn naam spelt uit   משיח בא\אב'Mashieach komt Av' dit wil zeggen Mashieach komt in de maand Av (deze Joodse maand Av begint a.s. vrijdag).

De Joodse geleerden leren ons dat als een rechtvaardige deze wereld verlaat hij onmiddellijk wordt opgevolgd door een andere rechtvaardige.


Rabbijn Elyashiv was enig kind, geboren in Siauliau (Shavel in het Jiddish), Litouwen. In 1922 toen hij twaalf jaar oud was, kwam hij tijdens het Engelse Mandaat  naar Palestina. Zijn vrouw, de dochter van de bekende rabbijn Arjeh Levin overleed in 1994, vijf van hun twaalf kinderen zijn overleden en sommigen van zijn kinderen zijn al ouder dan zeventig jaar.

Rabbijn Elyashiv was bekend voor zijn enorme toewijding in Thora studie en stond bekend om zijn diepe analyses die hij gaf over elk onderdeel van de Thora.

Hij was de leider van het Litouws Chareedi Jodendom. Met grote wijsheid heeft hij de orthodox joodse gemeenschap richting gegeven met de grote hedendaagse problemen binnen de Israëlische samenleving.

Rabbijn Elyashiv stond aan het hoofd van de ´Litouwse´ Degel HaThora politieke partij die samen met de chassidische Agoedat Jisrael de Joodse Thora getrouwe fractie binnen de Israëlische politiek vertegenwoordigen.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers