donderdag 24 januari 2013

Coalitie

Stemverhoudingen

De politieke verhoudingen zijn alsvolgt: 1/4 links, 1/4 centrum en 1/2 rechts.
De nieuwe partijen en lijsttrekkers – Lapid en Bennett – hebben veel stemmen getrokken. De combinatie Likoed – Beitanu heeft verloren. Dit lijkt vooral te wijten aan Beitanu-leider Lieberman, die in opspraak was geraakt.

Beleid

De twee grote winnaars van deze verkiezingen – Lapid en Bennett – steunen Netanjahoe’s beleid op buitenlands en veiligheidsgebied. Dit geldt voor een overgrote meerderheid van de nieuwe Knesset. Belangrijkere thema’s in de verkiezingen bleken de hoge kosten van levensonderhoud en de spanningen tussen religieuzen en seculieren.

Een regering onder leiding van premier Netanjahoe, aangezien die in opiniepeilingen door circa 60% van de kiezers als meest geschikte premier wordt aangewezen.

Economie

Helaas is de voorspoedige economie onder deze en vorige Likoed regeringen niet terug te zien in de uitslag. Terwijl de economische resultaten ondanks de huidige wereldwijde recessie fantastisch genoemd mogen worden: jaar in jaar uit 4% economische groei, en de laagste werkloosheid in 30 jaar. Maar de gemiddelde Israeli merkt hier niets van. De middenstand heeft het extreem zwaar.

Hierbij een paar mogelijke coalitievormingen.
De vierde en laatste in de rij is een mogelijke vorming van een centrumlinks kabinet waarbij de coalitielijst Likoed/Yisrael Beitenu en premier Benjamin Netanjahoe (met inbegrip van de 3 Arabische lijsten) naar de oppositiebanken zouden worden verwezen. Die laatste mogelijkheid krijgt echter maar een krappe meerderheid van 64 zetels achter zich.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers