woensdag 21 november 2012

De Waarheid:


W A A R H E I D
"Er wordt verteld dat Reb Pinchus altijd zijn leerlingen waarschuwde: "Houdt jezelf nooit voor de gek!"
Een van zijn leerlingen daagde hem uit: 'Maar Rebbe,' zei hij, ' iemand die zichzelf voor de gek houdt denkt eigenlijk dat hij eerlijk is met zichzelf. Dus hoe kunnen wij ooit weten of wij eerlijk zijn, of dat wij onszelf voor gek houden?''

"Mijn leerling dat is een hele goede vraag," zei de Rebbe.
"Het antwoord is eenvoudig. Het is geschreven in Tanna d-Bee Eliyahu [een Midrasj] dat iedereen die voorzichtig is om de waarheid te spreken wordt een malach [een engel] gestuurd die hem de waarheid laat zien".

Iemand die sheker [leugens] spreekt zal een engel worden toegezonden die hem bedriegt en in de maling neemt. Dus, als je altijd voorzichtig bent om de waarheid te vertellen, zul je jezelf nooit voor de gek houden.

Dit is een veelzeggend verhaal. Iemand kan zijn hele leven doorbrengen met een leugen, misleid zijn. Zichzelf misleiden en anderen met hem en er helemaal geen idee van hebben dat hij dit doet.

Reb Pinchus wil ons leren: "Het is beter te stikken dan te liegen".

Reb Raphael zei: "De Wijzen leren dat de grootste arbeid van de mens is het vermijden van zelfbedrog. Maar hoe kan een mens dit doen als hij wordt bedrogen en als helemaal in zijn daden geloofd? Door het te luisteren naar het advies van zijn vriend, want een ware vriend heeft geen belang om hem te bedriegen.

We zijn ook geleerd dat hij die zijn best doet om de waarheid te zoeken, creeërt voor zichzelf een Engel van de waarheid, die fungeert als een bescherming om hem tegen leugens te beschermen.

Zoals je in het ivriet zegt: "המבין יבין"  d.w.z. Hij die het begrijpt, begrijpt het.

(Een erg actueel verhaal)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers