woensdag 16 januari 2013

Jood = Cool bij tieners

Net zoals het gezicht van deze jood onbekend is, zo is de betekenis van 'jood' onbekend bij veel tieners

DEN HAAG - Nederlandse jongeren associëren het woord "Jood" met "cool" of "geweldig" (awesome in het engels), volgens Marc van Oostendorp taaldeskundige aan de Universiteit van Leiden.

Professor Marc van Oostendorp heeft op zijn blog geschreven dat hij het nieuwe gebruik van het woord "jood" op een middelbare school in Leiden gehoord heeft, kort nadat hij over dit fenomeen had gelezen op internet in een forum over de Nederlandse taal.

"In eerste instantie lijkt dit verontrustend. Het woord 'jood' ligt nog steeds een beetje gevoelig bij onjuist gebruik ", aldus Van Oostendorp. Hij gaf het voorbeeld hoe de voetbalfans het woord "jood" gebruiken als spotnaam.

Van Oostendorp zegt dat het woord "tof" in de Nederlandse taal afkomstig is uit het Jiddish en dat betekent "goed". Hij schrijft verder dat het niet duidelijk is of veel mensen zich bewust zijn van de etymologie (het zoeken naar het ware, de kern of basis, van het woord)..

Hij merkt op dat "jood" het ideale woord is voor een tiener om zijn enthousiasme te uiten. Dit kan veel ouders verontrusten.
"Het woord 'jood' is blijkbaar hiervoor geschikt ", aldus Van Oostendorp.



Bron Times of Israel  zie hier link

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers