maandag 27 mei 2013

Joodse kunst tijdens de Inquisitie v.a. 1492

Tijdens de Spaanse Inquisitie in de 14e en 15e eeuw werden de Joden die in Spanje en Portugal woonden, de Sefardische Joden, gedwongen zich te bekeren tot het christendom. In Spanje werd in 1492 het verdrijvingsedict van kracht, dat de Joden voor de keuze stelde ofwel zich tot het christendom te bekeren ofwel het land te verlaten als niet dan werden zij veroordeeld tot de brandstapel.

Veel Joden bekeerden zich voor de buitenwereld tot het christendom en werden marranos (varkens) genoemd. Hoewel ze door de Spaanse Inquisitie scherp in de gaten werden gehouden, bleven veel Maranen trouw aan het jodendom, terwijl zij daarnaast in het openbaar Rooms-katholiek waren. Vaak namen ze een nieuwe christelijke naam aan.


Bijna de volledige Spaanse Joodse bevolking van circa 200.000 Sefardische Joden zijn verdreven. Dit werd gevolgd door verbanningen in 1493 in Sicilië (37.000 Joden) en Portugal in 1496. De verdreven Spaanse Joden vluchtten hoofdzakelijk naar het Ottomaanse Rijk, en Noord-Afrika; anderen vluchtten naar gebieden in Europa buiten Iberië (o.a. Nederland).
De Maranen zijn in het geheim joden gebleven omdat ze zwaar in de gaten werden gehouden zijn er unieke joodse gebruiksvoorwerpen ontworpen waar je van buitenaf nooit zou vermoeden dat het een joods symbolisch voorwerp is.

De artiest Yossi Swed heeft een theepot gemaakt waar joodse gebruiksvoorwerpen verborgen zijn. De Maranen hebben deze soort voorwerpen gebruikt. Misschien niet precies zoals de theepot van Yossi Swed maar wel gelijksoortige voorwerpen.
Theepot






Dreidel






Besamiem busje




Megilla (de Estherrol)









Sjabat kandelaars


Seiderschotel









Kidoesj beker



Sjabat kandelaars



Menora voor Chanoeka



3 opmerkingen:

  1. wat bijzonder!!!
    groeten,Toos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig, wat inventief.
    Je zou het er niet achter zoeken, dat er zoveel in de theepot verscholen zit!
    Groet en shalom van Marlou

    .

    BeantwoordenVerwijderen

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers