woensdag 28 november 2012

Hogerop


כִּי שֶׁבַע, יִפּוֹל צַדִּיק וָקָם - משלי כד טז
Want zeven keer valt de tzaddiek (rechvaardige) en staat op. (Spreuken 24:16)
Zo heeft de meest wijze mens allertijden gezegd.

Toen  koning Shlomo klein was, zo vertelt ons de profeet, verscheen G'd in zijn droom en vroeg aan hem:
"Waar kies je voor? Kies je voor wijsheid of rijkdom?"
Toen antwoordde koning Shlomo: "Geef uw dienaar een hart om uw volk de berechtigen om het verschil te begrijpen tussen goed en slecht".
Toen heeft G'd hem beiden gegeven wijsheid en rijkdom. Als koning Shlomo voor rijkdom had gekozen dan zou hij de wijsheid niet gekregen hebben.

De Imree Emet van Gur (de vorige rebbe van de Chassidiem Gur) stelt de volgende vraag:
Dit verhaal over koning Shlomo heeft plaatsgevonden tijdens zijn droom, maar alle overeenkomsten en contracten die een mens tijdens zijn droom heeft zijn nietig, waardeloos, hoe kon G'd dan iets beloofd hebben in zijn droom?"
Men leert hieruit een belangrijke les over G'dvrezendheid, een mens moet altijd paraat zijn, ook in zijn droom. Dus als hij in zijn droom iets wordt gevraagd dan moet hij ook in zijn droom weten wat te antwoorden.

Dit is wat Ja'akov onze voorvader ons geleerd heeft.

וַיַּחֲלֹם, וְהִנֵּה סֻלָּם מֻצָּב אַרְצָה, וְרֹאשׁוֹ, מַגִּיעַ הַשָּׁמָיְמָה; וְהִנֵּה מַלְאֲכֵי אֱלֹהִים, עֹלִים וְיֹרְדִים בּוֹ.  (בראשית כח יב)
En hij droomde, en zag een ladder op de grond en het einde van de ladder reikte tot in de hemel; zie hier de G'ddelijke engelen zij gingen omhoog en omlaag. (Bereesjiet 28:12).

Wees altijd paraat op de vragen van de Schepper: "Waar kies je voor!"

Zelfs als je valt en als je in een 'dip' zit in je leven, dan moet de richting in je leven een opgaande lijn zijn van hogerop te klimmen. Weet wat de juiste richting is.

Dus…. Wees altijd paraat op de vragen van de Schepper: "Waar kies je voor!"



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers