maandag 24 juni 2013

Voor de Portugezen onder ons.


Afstammelingen van Joden die vijf eeuwen geleden uit Portugal zijn verjaagd, kunnen dankzij een nieuwe wet de Portugese nationaliteit krijgen.



Je bekeren, het land uit of op de brandstapel voor die keus stonden de duizenden Portugese Joden eind vijftiende eeuw tijdens de Inquisitie. Het leidde tot een geweldige uittocht. Afstammelingen van de Joden die toen Portugal ontvluchtten, kunnen nu de Portugese nationaliteit krijgen.


Martelingen tijdens Inquisitie
 
Het parlement in Lissabon heeft een wetsvoorstel met die strekking goedgekeurd. De wet stelt dat afstammelingen van Joden die uit Portugal verdreven werden in staat zijn de Portugese nationaliteit aan te vragen.

In Portugal woonden in 1497 zo'n 400.000 Joden. Het grootste deel van hen was afkomstig uit Spanje, waar de rooms-katholieke koning Joden voor de keus stelde zich tot het katholicisme te bekeren te vertrekken of de brandstapel.

Vijf jaar later besloot de Portugese koning hetzelfde te doen. Naar schatting enkele honderdduizenden mensen vluchtten het land  uit. Veel Joodse  vluchtelingen vestigden zich in onder andere in Nederland. Zo ontstond in Amsterdam de bloeiende  Sefardische Joodse gemeenschap.

Volgens de historicus Bart Wallet  is het een manier van Portugal om met zijn verleden in het reine te komen.

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers