dinsdag 23 april 2013

Een tweede Pesach - Een tweede kans (1312 BCE)




Ter illustratie

Een jaar na de uittocht uit Egypte heeft G'd  het Joodse volk opdracht gegeven om het Pesach offer te brengen en wel precies in de middag van 14 Nissan, om het vervolgens die avond te eten. Het Pesach offer moet gegrilled worden boven het vuur. Samen met matzah en bittere kruiden, werd dat tijdens de Seideravond gegeten. Sommige mensen die ritueel onrein waren geworden door aanraking van een dode (begrafenis ondernemens) konden daarom niet op die dag het Pesach offer eten.

Ze zijn Mosje en Aharon gegaan en zeiden: '... Waarom is dit ons ontnomen, wij zijn niet in staat zijn om het offer op tijd te brengen, onder de kinderen van Israël? '"(Bamidbar 9).

In antwoord op hun pleidooi heeft G'd 14 Ijar als een "tweede Pesach" vastgesteld (pesach sjeni) voor iedereen die niet in staat was om het offer op de aangegeven tijd te brengen, precies de maand ervoor.

Deze dag symboliseert de "tweede kans" bereikt door teshuvah de kracht van inkeer en terugkeer naar het Jodendom. In de woorden van Rabbi Yosef Yitzchak van Lubavitch, "De tweede Pesach betekent een tweede kans, dat nooit iets helemaal verloren is".


maandag 22 april 2013

Koningin Beatrix is ter voorbereiding van de kroning naar het Mikwe (ritueel bad) gegaan.


Beatrix net voor de onderdompeling
Beatrix tijdens de onderdompeling

Onder rabbinaal toezicht


Populaire berichten

Jerusalem

Volgers