donderdag 6 december 2012

Het Jodendom over de dood van de scheidsrechter

De dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen (41) die zondag werd mishandeld door jeugdige spelers na een partij voetbal in Almere, schokt Nederland diep.


De Thora doet er wat aan…

Hoe gaat de Tora om met zinloos geweld? Deze publieke aandacht voor een zinloze moord acht de Tora uitermate belangrijk. Als ergens op het veld een dode gevonden wordt met onbekende doodsoorzaak, wordt het Hooggerechtshof te Jeruzalem gealarmeerd (voor Nederland moge dit uitzonderlijk heten: wie heeft hier ooit een lid van de Hoge Raad der Nederlanden persoonlijk zien optreden bij zinloos geweld?).
Vijf raadsleden van het Hooggerechtshof meten de afstand van het lijk naar de dichtstbijzijnde gemeente. Deze krijgt de schuld van deze tragedie symbolisch in de schoenen geschoven.

Was er een grotere stad in de buurt dan werd deze aangewezen omdat er meer kans was, dat de moordenaar uit de grotere stad afkomstig was. Het hoogste gerechtshof van de aangewezen stad begroef de dode en bracht een kalf van onder de twee jaar naar een onbewerkte vallei. Het dier kreeg een nekslag. De ouderen wasten daarna hun handen in onschuld: ‘Onze handen hebben dit bloed niet vergoten en onze ogen hebben niet gezien. Vergeef Uw volk Israël’ (Deuteronomium 21:7-8).

Moreel wakkerschudden

De hele procedure van het nekken van een kalf is een `chok’, een onbegrijpelijk voorschrift. Waar het om gaat is om het volk moreel wakker te schudden. We raken totaal ongevoelig door de constante stroom met wrede informatie die via de media op ons afkomt. Dagelijks worden wij overspoeld door de meest vreselijke drama’s. Halve steden worden geplunderd en we kijken er nauwelijks meer van op. Orkanen en overstromingen laten ons koud. We vervlakken. Genocide en moordpartijen worden statistiek. Het is allemaal niet meer shockerend.

Het nekken van het kalf schudt ons wakker en laat zien dat het nog steeds vreselijk is wanneer mensen worden vermoord. Dit is de manier waarop de Tora omgaat met zinloos geweld.

Een vreemde verklaring! Wat is de betrokkenheid van de vijf raadsleden van het Sanhedrien, het Hooggerechtshof? Rasji (1040-1105, Frankrijk) vraagt zich af wie zou kunnen denken dat die bejaarde rechters een moord begaan hadden?
De Tora bedoelt echter, dat de stadsoudsten verklaren geen vreemdeling te hebben gezien, die zij zonder voedsel of begeleiding de stad uit lieten gaan. De kohaniem (priesters) zeggen dan: “Vergeef Uw volk Israël”. Vergeef ons ons gebrek aan sociale verantwoordelijkheid! Het gaat om de sociale zorg.

Ze hadden hem niet opgemerkt. Zijn trieste dood kan de stadsoudsten niet worden aangerekend. Met “onze handen hebben dit bloed niet vergoten” bedoelen zij, dat zij hem niet in zijn eentje met lege handen hebben laten vertrekken. Met “onze ogen hebben niet gezien” zeggen zij, dat zij hem niet hadden opgemerkt, zodat zij hem ook nergens van konden voorzien. Zij benadrukken hiermee ieders sociale en morele verantwoordelijkheid.

Een openbaar excuus is zeker op zijn plaats. De noodzaak om te verklaren dat ze hem van al het nodige hadden moeten voorzien, ligt in het probleem van ieder mens zonder bestaansmogelijkheden. Hij gaat stelen en roven om aan zijn eten te komen. Daardoor ontstaan vechtpartijen. Het kan zijn dat hij daardoor vermoord werd. Dit legt de morele verplichting van iedere georganiseerde gemeenschap bloot. Zij hadden er voor moeten zorgen, dat armen niet in de problemen zouden komen. Hadden zij voor hem gezorgd dan zou er niets gebeurd zijn.

Er loopt nog ergens een onbestrafte dader rond. Daarvoor vragen de kohaniem (priesters) verzoening: “Schenk verzoening aan Uw volk Israël”. Dit gaat het hele volk aan. Een perfecte maatschappij had geen moordenaar voortgebracht. De leiders van de gemeenschap zijn verantwoordelijk voor handhaving van morele standaarden. Dit is ook de betekenis van de meetprocedure naar de dichtstbijzijnde stad. Deze gaf aan waar de verantwoordelijken naar alle waarschijnlijkheid gefaald hadden. Met deze openbare excuses voor zinloos geweld scheppen wij een goede cultuur.

Ook de intense symboliek spreekt tot de verbeelding. De vallei mocht na de nekslag nooit meer bewerkt worden: “Laat een kalf gedood worden, dat nog geen vruchten heeft voortgebracht op een plaats, die nog nooit vruchten heeft voortgebracht om verzoening te doen voor de dood van deze man, die geen kinderen meer kan krijgen”.

Toch is er meer. De onschuld van de Wijzen staat buiten kijf. Maar desondanks is er een moord gepleegd. Dat onrecht moet weer rechtgetrokken worden. Dat kunnen wij niet met aardse middelen. Daar hebben wij bovenaardse hulp voor nodig. Wij vragen G’d om verzoening. Verzoening betekent heling van de gebrokenheid van onze levenswijze en onze maatschappij.

Rabbijn mr. drs. R. Evers



woensdag 5 december 2012

Verliefdheid + Passie + Liefde = GELUK



Als we naar de soap- series op tv kijken, als we de reclame uitingen voor wat dan ook zien en geloven klopt de stelling van hierboven. Dit is wat onze jongeren leren, dit is wat ze nastreven. Per slot wil iedereen uiteindelijk GELUK en gelukkig zijn. Hoe komt het dan dat de echtscheidingscijfers zo schrikbarend hoog zijn en nog steeds stijgen?

Misschien is het uitgangspunt onjuist, ondanks het feit dat het zo algemeen aanvaard is.
Het uitgangspunt dat er eerst een hevige verliefdheid moet zijn werkt verblindend.

Verliefdheid + hevige passie betekent dat het paar eigenlijk alleen maar op zoek is naar het bevredigen van de eigen behoeften. Er moet voldaan worden aan hun eigen emotionele behoeften, waarbij ze dit aanzien als liefde voor elkaar. Maar in realiteit betekent het echter, dat ieder zichzelf lief heeft, waarbij de partner iemand is waarvan zij verwachten dat die hun zal bevredigen.

In deze situatie kan het gebeuren, dat als de ander ze niet zo pleziert als ze verwachten, of als ze iemand ontmoeten, waarvan ze meer verwachten, er een groot risico voor het stuklopen van de relatie is.

Wat zegt de Thora?

Het leven van Sara - Bereesjiet Genesis (24:67).
Hij (Jitschak) trouwde Rivka, zij werd zijn vrouw, en hij had haar lief.

Wat betekende een huwelijk zonder eerst Verliefdheid en Passie?
Het betekent, dat er een hoger doel wordt nagestreefd dan de eigen ‘bevrediging’.
Het doel is het stichten van een familie en het doorgeven van de waarden en normen van het huis van Awraham. Zij hebben een gezamenlijk doel, waarbij bevrediging voor beide partners een integraal onderdeel is. Maar zou dit “tegenvallen” dan wordt de basis van de verbintenis niet aangetast, het is een volwassen, niet egocentrische, liefde.

De basis hoort geen “eigen liefde of eigen bevrediging” te zijn.
De Thora leert ons, dat als je een hoger niet egocentrisch doel nastreeft de liefde volgt.
De liefde ontwikkelde zich na hun huwelijk.


dinsdag 4 december 2012

Tegen de waarheid


In verhouding tot de omvang van een bepaalde waarheid, wordt de tegenstand groter.


Omdat de waarheid van de Schepper, de Thora (en Zijn volk) de belangrijkste waarheden zijn, daarom heeft het de grootste tegenstand.

[HaRav Avigdor Miller [tz "l]



maandag 3 december 2012

FIFA

FIFA secretaris-generaal Jerome Valcke heeft toegezegd dat de wereldorganisatie van het voetbal zal helpen om het voetbalstadion in Gaza Stad te herbouwen, nadat het voor een deel tijdens de Israëlische luchtaanvallen werd vernietigd.

“Wij zien het als onze plicht om de voetbalinfrastructuur herop te bouwen,” schreef de Fransman Valcke op de website fifa.com. “Wij zullen ook het stadion in Gaza herbouwen, dat vernietigd werd tijdens de luchtaanvallen van Israel op Gaza.”
“Voetbal brengt mensen samen en wij zullen de noodzakelijke wederopbouw steunen wanneer de voetbalinfrastructuur door rampen wordt vernietigd,” voegde Valcke eraan toe die op dat ogenblik in Brazilië voor de trekking van de Wereldbeker op bezoek was.

FIFA, een a-politieke organisatie die eerder voetbalontwikkelingsprojecten in de Gazastrook en de Westbank evenals in Israël heeft gesteund, ook in 2006 heeft de Fifa het station in Gaza  herbouwd dat ook toen door de Israelische luchmacht werd vernietigd.
De renovatiekosten van het stadion waar 10.000 toeschouwers kunnen plaatsnemen worden op vele miljoenen dollars geraamd.

Een woordvoerder van het Israëlische leger zei dat het stadion diende als lanceerbasis van waaruit een aantal Fajr-5 raketten van Iraanse makelij werden afgevuurd op twee Israëlische steden.
“Het stadion werd gebruikt om raketten naar Jeruzalem en Tel Aviv te lanceren,” zei de woordvoerder van het IDF. Dit Iraans type raket heeft een bereik van 75 kilometer.

De woordvoerder zei verder: dat Hamas cynisch (mis)gebruik maakte van het stadion om het grasveld te gebruiken als lanceerpad voor lange-afstandsraketten die naar Israël werden afgevuurd. “Terroristen vuurden raketten af op Israël en verborgen een groot wapenarsenaal onder het grasveld van het voetbalterrein,” vertelde hij aan de nieuwsdienst AFP.

IDF woordvoerder Yoav (Poly) Mordechai vertelde “dat het voetbalstadion van Gaza Stad werd aangevallen nadat het duidelijke informatie had ontvangen dat het stadion werd gebruikt om raketten af te vuren, waarmee nogmaals wordt aangetoond dat de terroristen de burgerlijke infrastructuur misbruiken voor terreuractiviteiten, en tegelijkertijd de bevolking gebruikt als schild om zich te beschermen tegen eventuele tegenaanvallen van het Israëlische leger".

Natuurlijk moet de Fifa het stadion repareren en vernieuwen, maar zal de Hamas niet voor de derde keer raketten onder het gras plaatsen om deze opnieuw te gebruiken?

Bron: Babrosh.com

“Voetbal brengt mensen samen en wij zullen de noodzakelijke wederopbouw steunen wanneer de voetbalinfrastructuur door rampen wordt vernietigd,” voegde Valcke eraan toe

En wat betreft de voetbal ik hoop dat in de nabije toekomst weer een sport zal zijn zonder geweld en racisme.
http://www.elfvoetbal.nl/nieuws/231253_anti-semitisme-west-ham-fans-onderzocht
 http://www.telegraaf.nl/binnenland/21126090/__Grensrechter_is_er_slecht_aan_toe__.html
http://www.telegraaf.nl/binnenland/21126207/__OPROEP_Voetbalgeweld__.html
http://www.telegraaf.nl/binnenland/21126383/__Weer_grensrechter_geslagen__.html
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal-cultureel/90786-voetbalgerelateerd-geweld-in-nederland.html


Populaire berichten

Jerusalem

Volgers