woensdag 26 september 2012

Rabbijn reb Asher Freund - Jaartijd uitgaande Jom Kippoer


Reb Asher Freund zt"l





Hij wordt ook wel de Ba'al Shem Tov (genaamd naar de oprichter van het Chassidisme) van onze tijd genoemd. Elke belangrijke vraag in het leven ging ik naar hem toe. Hij zag alles, alsof zijn ogen een rontgenfoto maakten in geval van een medisch probleem. Of ogen als een verrekijker, zonder dat hij iemand ontmoet had kon hij alles over hem zeggen en natuurlijk het allerbelangrijkste was zijn enorm vertrouwen in Hasheem. Hasheem was voor hem de enige realiteit in zijn leven en omdat hij zo leefde kon hij ook alles zien en wonderen verrichten

Iedereen dacht dat hij instaat zou zijn Mashieach te laten komen.  Of misschien heeft hij ruimte gemaakt zodat elk mens de inspanning zal doen om meer op Hasheem te vertrouwen  en dat op die manier de Verlossing zal komen.

Ik vergelijk mijn leraar, rabbijn Asher met Mosje. Mosje mocht het land Israel niet in, maar hij heeft wel het joodse volk tot het beloofde land gebracht.
Zo is het ook met Rabbijn reb Asher hij heeft het volk tot de Verlossing gebracht maar de verlossing zelf mag hij niet meemaken.

Eigenlijk is elke beschijving die ik over deze heilige rabbijn zou geven een tekortdoening. Hij zorgde voor alle mensen, gaf mensen hoop en kracht. Door zijn zegen werden wij beter en vrolijk en hij leerde ons dat onze enige toeverlaat en realiteit in het leven Hasheem is. Alles wat gebeurd komt van Hem.

Hij beschouwde zichzelf als de meest simpele persoon die er maar was. Op een dag kwam ik bij hem binnen en hij vraagt mij wat ik wil van zo een simpel persoon als hij, ik begon gewoon te lachen, want weet niet iedereen wat voor heilige tsaddiek hij is?

Alle verhalen van heilige rabbijnen en hun wonderen en hun Thora is allemaal op onze geliefde rabbijn Asher van toepassing. We noemen hem ook wel de Baal Shem Tov van onze generatie.
Misschien verklaart dat ook dat ik mij echt in wil zetten voor zijn JAD EZRA (helpende hand) organisatie dat hij helemaal belangeloos heeft opgezet.
Hijzelf heeft er nooit aan verdiend. Hij had het geld niet nodig.


Jad Ezra 40 jaar geleden tijdens een bezoek van de minister Zwoeloen Hammer 

Reb Asher heeft ons duidelijk gemaakt dat het primaire doel van Jad Ezra is de mensen het simpele vertrouwen op G´d te leren. Om dit te leren zijn de verschillende projecten van Jad Ezra opgezet, de zorg voor de armen en mentaal zieken.
De vele eigendommen van Jad Ezra, de roerende en onroerende goederen horen aan de ´Hekdeesj´ toe. De Hekdeesj betekent dat de bezittingen aan het publiek toebehoren in het bijzonder de armen.
Zijn familie heeft helemaal niets geerfd van de in principe rijke man Rabbijn Asher, de armen hebben alles gekregen.

Jad Ezra nu

Rabbijn Asher heeft ons duidelijk laten weten dat als er iemand is die Jad Ezra of een onderdeel daarvan voor zijn eigen belang of in zijn bezit denkt wil nemen, dat hijzelf, rabbijn Asher zelf, deze persoon zal achtervolgen tot zijn einde in deze wereld en in het hiernamaals.

Wij zullen onze taak niet vergeten om de armen en zieken te verzorgen om zo te proberen hetgene wat hij ons geleerd heeft in de praktijk te brengen.




zondag 23 september 2012

Jom Kippoer - De kracht van deze dag

Uit de gebeden van Jom Kippoer Oenetane-Tokef.
Hierbij de tekst.


Laten we het nu over de kracht van de heiligheid van deze dag betrekking hebben, want het is geweldig en beangstigend. Uw Koningschap zal verhoogd worden; Uw troon is verstevigd met vriendelijkheid en U zult in waarheid daarop zitten. Het is waar dat dat alleen U degene bent die ons berecht, U heeft de bewijzen, weet alles, en kan getuigen. U bent degene die schrijft, telt en rekent en U bent degen die herinnert alles dat vergeten is. U opent het boek van de herinneringen - het zal zichzelf lezen, en ieders handtekening is in dit boek. De grote sjofar zal klinken en een stil, dun geluid zal te horen zijn. Engelen zullen zich haasten, zij beven van angst en vrezen- en zij zullen zeggen: 'Zie, het is de Dag van het Oordeel is hier, wij moeten verschijnen voor de Hemelse Meester om veroordeeld te worden!' - Maar ze kunnen zich in Uw ogen niet rechtvaardigen.


De gehele mensheid zal voor U langs trekken als een kudde. Zoals een herder die zijn kudde bewaakt, die de schapen onder zijn staf doet passeren, zo zal u hen leiden, tellen, berekenen, en de ziel van alle levenden in overweging nemen, en de behoeften van al Uw schepsels toedelen en Uw oordeel vellen.

Op Rosj Hasjana wordt ingeschreven en op Jom Kippoer wordt verzegeld hoeveel zullen van de aarde weggaan en hoevelen worden geschapen, wie zal leven en wie zal sterven, wie zal op zijn voorbestemde tijd sterven en wie zal voor zijn tijd sterven, wie door water en die door vuur, die door het zwaard, wie die door beest, wie door hongersnood, wie door dorst, wie door de storm, wie door pest, wie door wurging, en wie door middel van steniging. Wie zal rusten en wie zal dwalen, wie zal in harmonie leven en wie zal in verwarring leven, wie zaln genieten van rust en wie zal lijden, wie zal arm worden en wie zal rijk worden, wie zal gedegradeerd worden en wie zal verhoogd worden.


Maar INKEER, GEBED en LIEFDADIGHEID

Verwijderd de slechte beslissing!

Uw naam betekent Uw eer: U bent moeilijk boos te maken en gemakkelijk te kalmeren, U wenst niet de dood voor iemand die dat verdient, maar Uw wil is dat hij berouw zal hebben en zal leven. Tot op de dag van zijn dood wacht U op hem, als hij tot inkeer komt dan zal U hem onmiddellijk accepteren.

Het is waar dat U hun Schepper bent en U kent hun neiging, want zij zijn vlees en bloed. Een mens zijn oorsprong is van stof en zijn lot is terug te keren tot stof, met gevaar voor zijn leven verdient hij zijn brood, hij is als een gebroken scherf, verdord gras, een vervagende bloem, een voorbijgaande schaduw, een voorbij trekkende wolk, een waaiende wind , vliegend stukje stof, en een vluchtige droom.

Maar U bent de Koning, de Levende en Bestaande G´d

Er is geen tijdslimiet tot Uw jaren en er is geen einde aan de lengte van Uw dagen. Het is onmogelijk om de engelachtige legers van Uw glorie in te schatten, Uw naam is ondoorgrondelijk, Uw naam is waardig en U bent Uw Naam waardig, en u heeft Uw Naam opgenomen in onze Naam.



Populaire berichten

Jerusalem

Volgers