zaterdag 21 juli 2012

Speculeren over Mashieach

Rabbijn Kaduri heeft gezegd dat de oorlog van Gog Magog zal in Av 5772 plaatvinden. Wat bedoelde rabbijn Kaduri toen hij zei de maand Av 5772.

Het begin van de maand Av, nu, is een tijd van rouw. Dit is het jaar van onze verlossing, misschien wel deze Rosj Chodesj Av (begin van de nieuwe joodse maand) kunnen wij het begin zien van de verlossing. Dit of we kunnen ons bevinden in nog grotere rouw, zo een grote rouw dat we in geen tijden hebben gezien, G'd Bewaar.
Ik hoef geen link te geven, kijk naar het nieuws over Syrië.
Zie hier ook een filmpje van rabbijn Matitjahoe Glazerson over de Thora codes m.b.t. Syrië.

Rabbijn Kaduri zt"l heeft aan zijn chawroeta gezegd wanneer Mashieach zal komen: Av 5772.
Rabbijn Josef Chaim Zaccai, uit Betar heeft lang met rabbijn Kaduri Thora geleerd en was de Chazzan (voorganger) in de jesjiewa voor 15 jaar. En rabbijn Zaccai is degene die dit bekend maakt.
"Rabbi," vroeg hij,"wanneer zal Mashiach komen?" De rabbijn antwoordde met twee woorden בשנת תשע"ב, in het jaar 5772, het huidige jaar, dit heeft hij twee maal herhaald. Ik was geschrokken van wat hij zei en ik ben direct de jesjiewa van rabbijn Kaduri gegaan en daar heb ik dit aan iedereen verteld. Iedereen was verrast. Ongeveer twee weken later toen rabbijn Kaduri in het ziekenhuis lag heb ik de rabbijn opnieuw gevraagd in welke maand en in welk jaar de Mashiach zal komen. En hij antwoordde mij de maand Av 5770. Hij heeft dit twee keer herhaald.
Vanaf die dag vertel ik dit aan iedereen.
Ook rabbijn Fish de schrijver van  Sod Hachasjmal, hierin schrijft hij dat rabbijn Morgenstern (de schrijver van  het boek 'Jam Hachochma'). Dat ook hij zegt dat de Verlossing tegen het einde van het jaar 5772 zal komen. Hij weet van een overlevering van  de Ga'on van Vilna dat dit de datum zal zijn. Ook de Ari Hakadosj heeft gezegd dat de Verlossing vanaf Av 5772 zal beginnen. Het is leuk te weten dat Sefardisch en Asjkenazische rabbijnen de Verlossing tegen het einde van dit Joodse jaar tegemoet zien.
Ook heb ik gehoord in de naam van Rabbijn Joseef Chaim Zakkai van de Kabbalistische Jesjiewa van ´Nachalat Jitschak`dat ook hij dit drie keer van Rabbijn Kaduri heeft gehoord dat Mashiach in de maand Av 5772 zal verschijnen.
Laten we hopen dat dit zo zal zijn. Maar wat nou als het niet gebeurd en als wij langer moeten wachten? Heel eenvoudig dan wachten wij langer zoals de Maimonides geschreven heeft:
"Ik geloof met een volledig vertrouwen, dat de Mashiach zal komen, ondanks het feit dat het lang duurt, ondanks alles zal ik elke dag op hem wachten".

donderdag 19 juli 2012

Het belang van de tsadikiem (rechtvaardigen) voor Israël

Het overlijden van Rabbijn Elyashiv zt"l is heel erg ingrijpend: op dezelfde dag – gister – was er een vreselijke terroristische aanval in Burgarije op een groep Joodse toeristen waarbij 7 mensen zijn gedood en meer dan dertig gewond.


De Talmoed in Baba Kama 60a legt uit dat Tsadikiem (rechtvaardigen) komen te overlijden voordat er slechte dingen gebeuren. Zoals het staat geschreven Jesjaja 57:1 כי מפני הרעה נאסף הצדיק "Dat de rechtvaardige wordt weggenomen voordat het slechte gebeurd". Dat Hasheem (G'd) ons moge beschermen.

Syrië:
  משָּׂא, דַּמָּשֶׂק: הִנֵּה דַמֶּשֶׂק מוּסָר מֵעִיר, וְהָיְתָה מְעִי מַפָּלָה
Het juk van Damascus. Zie hier, Damascus zal verwijderd worden als stad, en het zal een hoop ruines worden. Jesjaja 17:1


Niet alleen dat maar het ziet ernaar uit dat het Syrische regime zeer binnenkort zal vallen er zijn gevechten in Damascus en president Asad is intussen verdwenen. Nu heeft Israël  bijzonder gevoelige en onveilige grenzen met Egypte, Libanon, Gaza en Syrië. De spanningen zijn hoog opgelopen en een kleine vonk kan ervoor zorgen dat het elk moment tot een algeheel treffen kan komen met de buurlanden van Israël en misschien de Hezbolla uit Libanon in het bijzonder.


Thora studie is van levensbelang




Er wordt verteld dat Rav Huna in de naam van Rav Benjamin Ben Levi heeft gezegd: er is een verhaal over een koning die zijn zoon opdroeg om weg te gaan en zaken te gaan doen. Zijn zoon antwoordde : "Vader, ik ben bang voor dieven en piraten als ik onderweg ben!"
Wat deed de koning? Hij nam een staf, maakte er een gravure in en plaatste er een amulet in. Dit gaf hij aan zijn zoon en zei tegen hem:

"Houdt deze staf in je handen en dan hoef je voor niemand bang te zijn."

Dit zei Hashem (G´d) ook tegen Mosje: "Zeg aan Israel, Mijn kinderen, houdt jezelf bezig met Thora want dan hoef je voor geen enkel volk bang te zijn"..Vayikra Rabba 25:1

אמרי רב הונא בשם ר' בנימין בן לוי אמר משל למלך שאמר לבנו צא לפרקמטיא אמר לו אבא מתיירא אני בדרך מהלסטים ובים מפני אפורטין מה עשה אביו נטל מקל וחקקו ונתן בו קמיע ונתנה לבנו ואמר לו יהי המקל הזה בידך ואי אתה מתיירא משום בריה אף כך אמר הקב"ה למשה אמור לישראל בני עסקו בתורה ואין אתם מתייראים משום אומה

Rabbi Joseef zei: "Als je bezig bent met het uitvoeren van een mitswa (gebod) dan geeft het bescherming (van het lijden: Rashi) en het redt je van de Jeetser Hara (de slechte neiging: Rasji). Als je niet met een mitswa bezig bent dan geeft de mitswa je wel bescherming, maar het redt je niet.

Thora:

Als je je bezighoudt met Thora dan beschermt en redt de Thora je. Als je er niet mee bezig houdt dan zal het je ook beschermen en redden. Daarentegen, een mitswa zal je alleen beschermen maar niet redden.
Sota 21a:
א"ר יוסף מצוה בעידנא דעסיק בה מגנא ומצלא בעידנא דלא עסיק בה אגוני מגנא אצולי לא מצלא תורה בין בעידנא דעסיק בה ובין בעידנא דלא עסיק בה מגנא ומצלא מתקיף לה רבה אלא מעתה דואג ואחיתופל מי לא עסקי בתורה אמאי לא הגינה עלייהו אלא אמר רבא תורה בעידנא דעסיק בה מגנא ומצלא בעידנא דלא עסיק בה אגוני מגנא אצולי לא מצלא מצוה בין בעידנא דעסיק בה בין בעידנא דלא עסיק בה אגוני מגנא אצולי לא מצלא

Talmoed Bavli - Masechet Berachot

Het staat geschreven: "wees stil en wacht geduldig op Hem, wees stil". Dit betekent dien G´d en Hij zal hen (je vijanden) laten vallen als dode lichamen. Sta vroeg op en blijf tot laat op en ga naar de Beet Hamidrasj (het leerhuis) en zij zullen automatisch worden uitgeroeid (je vijanden).
..דום לה' והתחולל לו דום לה' והוא יפילם חללים חללים השכם והערב עליהן לבית המדרש והן כלין מאליהן
Talmoed Gittin 7a
En rabbi Jochanan zei in de naam van Rabbi Shimon Bar Jochai: "ieder die een plaats heeft voor gebed en Thora studie, zijn vijanden zullen voor hem vallen".


ואמר רבי יוחנן משום רבי שמעון בן יוחאי כל הקובע מקום {לתפילתו\לתורתו} אויביו נופלים תחתיו...
Talmoed Berachot 7b
• De Thora studie staat boven een aantal mitswot zoals het bezoeken van de zieken, het eren van je ouders, vrede maken tussen mensen (Talmoed Sjabat 127a): dit wordt dagelijks in het ochtendgebed gezegd.

• Volgens Rabbi Meir, als iemand Thora studeert - תורה לשמה (zonder een ander motief, alleen de Thora) dan kan je het beschouwen dat de schepping van de wereld alleen voor deze persoon de moeite waard was, want hij brengt vreugde aan Hasheem (G´d). Awot 6:1.

• Net zoals een kind elke dag voeding nodig heeft, zo moet een volwassen mens elk uur zich met Thora bezig houden. (Talmoed Jeroesjalmi, Berachot 9).

• G´d treurt over iemand die zich bezig had kunnen houden met Thora studie en dit niet doet (Talmoed Chagigah 5b).

• Volgens Rabbi Meir, een niet-jood die Thora studeert om te weten wat de Noachidische geboden inhouden is net zo belangrijk als de Hoge Priester (Talmoed Awoda Zara 3a).

De Jesjiewa van 'Mir' -  deze jesjiewa met al zijn leerlingen gevlucht voor de Nazi's en hebben hun Thora studie tot het einde van de Holocaust voortgezet in Shanghai - 1943



woensdag 18 juli 2012

Joodse wereld leider Thora geleerde rabbijn Elyashiv overleden 103 jaar oud.



Rabbijn Joseef Chaim ben Avraham Chayah Mushah

יוסף = משיח בא\אב שלום בן אברהם חיה מושה

De ראשי תיבות (de voorletters) van zijn naam spelt uit   משיח בא\אב'Mashieach komt Av' dit wil zeggen Mashieach komt in de maand Av (deze Joodse maand Av begint a.s. vrijdag).

De Joodse geleerden leren ons dat als een rechtvaardige deze wereld verlaat hij onmiddellijk wordt opgevolgd door een andere rechtvaardige.


Rabbijn Elyashiv was enig kind, geboren in Siauliau (Shavel in het Jiddish), Litouwen. In 1922 toen hij twaalf jaar oud was, kwam hij tijdens het Engelse Mandaat  naar Palestina. Zijn vrouw, de dochter van de bekende rabbijn Arjeh Levin overleed in 1994, vijf van hun twaalf kinderen zijn overleden en sommigen van zijn kinderen zijn al ouder dan zeventig jaar.

Rabbijn Elyashiv was bekend voor zijn enorme toewijding in Thora studie en stond bekend om zijn diepe analyses die hij gaf over elk onderdeel van de Thora.

Hij was de leider van het Litouws Chareedi Jodendom. Met grote wijsheid heeft hij de orthodox joodse gemeenschap richting gegeven met de grote hedendaagse problemen binnen de Israëlische samenleving.

Rabbijn Elyashiv stond aan het hoofd van de ´Litouwse´ Degel HaThora politieke partij die samen met de chassidische Agoedat Jisrael de Joodse Thora getrouwe fractie binnen de Israëlische politiek vertegenwoordigen.







Populaire berichten

Jerusalem

Volgers