woensdag 30 november 2011

Winkels en bedrijven van Joodse eigenaars vernield. New Jersey U.S.A.

De gemeenschap in New Jersey, Highland Park, had een reeks van antisemitische aanvallen op tenminste vijf joodse winkels en bedrijven. Vandalen gooiden stenen door de ramen van een kosjer restaurant, een kosjere pizza, twee Judaica winkels, een joodse ijzerhandel.

Deze vernielingen waren op 29 november. Op 29 november 1947 is in de Verenigde Naties gestemd over de oprichting van een Joodse Staat.
Een bittere herinnering aan de Kristallnacht (lees hier).

Wordt wakker!!..... Wat moeten we doen?

Rebbezin Esther Jungreis.
De afgelopen weken is mij vaak gevraagd om te spreken over de huidige crisis die ons volk ondergaat. Velen van onze lezers hebben de vraag gesteld die wij allen moeten stellen: "Wat moeten wij doen?"

Voordat ik een specifiek antwoord geef, wil ik allereerst duidelijk maken in wat voor ernstige noodsituatie wij verkeren en die het nog niet duidelijk is ook zij zullen het begrijpen, om ervoor te zorgen dat de zegen over ons hele volk zal komen.
De crises van vandaag zijn op een national niveau en op het persoonlijke niveau.

– Er is een man, een volk in de wereld, die weer openlijk aankondigt dat hij een volgende Holocaust wil maken – G'd Behoede – laat G'd medelijden met ons hebben. Ahmadinejad en zijn collega's maken ons duidelijk wat hun satanische plannen zijn. Je kan natuurlijk zeggen dat hij gek is geworden, en dat de mensen die met hem samenwerken ook gek zijn geworden. Daar ben ik helemaal mee eens, maar gekke mensen moet je heel serieus nemen omdat ze idioot genoeg zijn om hun satanische plannen ook uit te voeren.
Ik kan het weten – dit heb ik persoonlijk ervaren in Hitler's concentratie kampen.
Als Joden moeten we ons terdege bewust zijn dat er geen toevalligheden in ons leven zijn. Alles, maar dan ook alles dat ons overkomt is een roep van Hasheem om ons wakker te schudden.
Het accepteren van dit idee is in onze generatie heel moeilijk te accepteren. Binnen onze cultuur vinden velen deze meningen simplistisch of onevenwichtig. Bovendien heeft onze samenleving de neiging om alle persoonlijke schuld van zich af te schuiven zonder besef van ons geweten en we sluiten onszelf helemaal af van ons geweten.

Wij zijn nooit fout, we hebben altijd gelijk. Er zijn altijd wel excuses voor de dingen die ons overkomen, zij het maatschappelijke, familiale en/of het milieu of gewone pech MAAR een ding is zeker het is nooit onze schuld! Wij willen onszelf alleen maar overtuigen dat de "dingen gebeuren omdat zij nou eenmaal gebeuren". Helaas is de Joodse gemeenschap ook hierdoor beinvloed. Ook wij zijn beinvloed en velen van ons zijn doof voor de roep van Hasheem. Teveel mensen van ons volk weigeren dit in te zien en te begrijpen.

Het is verbazingwekkend hoe na al onze vooruitgang, al onze ontdekkingen, en het verstrijken van de eeuwen, het onderwijs en de verlichting, ondanks alles hebben we niets geleerd. Vanaf het begin van de tijd tot op de dag van vandaag is er niets veranderd. Zelfs vroeger in de generatie van Noach toen de mens weigerde om God te gehoorzamen. Zo ook vandaag doen we net alsof we doof zijn voor alle berichten die G'd ons stuurt.

Tevergeefs probeert Hasheem ons wakker te schudden maar wij reageren niet, we zijn in een geestelijk coma. Wij overtuigen onszelf ervan dat "dingen alleen maar gebeuren omdat ze gebeuren ".... en zelfs de mensen die dit realiseren ook zij zetten het niet om in daden. Niet voor niets heeft de Tora ons geleerd "Wejadata Hajom.." en jij zal vandaag weten, en je zal het in je hart sluiten".

Er is een kleine afstand van maar 15 centimeter tussen je tussen je hoofd en je hart, maar de kloof tussen hen is enorm. In elke generatie is het een enorme uitdaging om in harmonie tussen je hart en je hoofd te leven. Bijvoorbeeld: Vaak begrijpen wij met ons verstand dat je niet driftig moet worden, dat we niet moeten roken enz., Maar ons hart wil dit niet accepteren, dus blijven wij doorgaan met onze driftbuien en we blijven roken. De Tora beveelt ons dat ons hart ons hoofd moet gehoorzamen.

Alarm!! Er is een noodsituatie.
De Maimonides heeft ons geleerd dat als men lijdt dan zijn wij verplicht de Sjofar (ramshoorn) te blazen om de mensen wakker te maken. Iedereen moet heel bewust zijn leven onderzoeken en beter naar de regels van de Tora leven.
Maimonides waarschuwde dat als wij tragische gebeurtenissen hebben in ons leven dat wij nooit zullen denken dat dit "de weg van de wereld is" – dat het natuurlijke gebeurtenissen zijn. Want in dat geval maken wij ons schuldig aan "Wreedheid".

Op het eerste gezicht is dit moeilijk te begrijpen. Waarom noemt Maimonides die de menselijke beproevingen en tegenslagen als natuurlijke verschijnselen zien 'wreed'? Je zou hen beter apatisch, gek blind of stom kunnen noemen maar waar juist wreed?

Het antwoord is simpel. Als we onze pijn en lijden als "toeval" beschouwen dan zijn we niet gemotiveerd om ons leven te onderzoeken. Dus ja, zo'n houding is wreed, want zo zullen er meer ongelukken bij onszelf en bij anderen gebeuren. Daarom moet je niet alleen in de eerste plaats jezelf wakkerschudden maar ook onze mede joden moet wij bewust maken van de noodsituatie van het moment en hun waarschuwen voor alle gevaren.

En ja, zou het het toppunt van wreedheid zijn om te denken dat de huidige gebeurtenissen in de wereld puur toeval zijn. Grote Tora geleerden van vorige generaties, zoals de Chafeets Chaim en Rabbijn Elchanan Wasserman, vertelden ons dat wij in de laatste fase van de geschiedenis zijn - een periode in de tijd de "Ikveta D'Meshicha" – een tijd dat wij de voetstappen van de Mashieach horen. Deze periode zal gepaard gaan met verschrikkelijke beproevingen, maar het is in onze handen te overwinnen.
Wordt vervolgt......

maandag 28 november 2011

Het tragische verhaal van Esther en Betje Cohen die geen schuilplaats hadden in 1942 - Wageningen.

In het programma Ode aan de Doden uitgezonden door TV Gelderland kunt u het tragische verhaal zien over de zusters Esther en Betje Cohen die in 1942 in Wageningen geen onderkomen konden vinden om hen van de Nazi's te beschermen.

Kort geleden heeft Jaap Meijer ervoor gezorgd dat een grafsteen op hun graf is geplaatst.
Jaap Meijer vertelt hun verhaal kijk naar de uitzending.
Ga naar 4.23 minuten, daar begint hij te vertellen over Betje en Esther Cohen.
Klik hier:
http://www.omroepgelderland.nl/web/Uitzending-gemist.htm?datum=22112011&programma=&id=61518


Krantenartikel zie hier.

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers