donderdag 28 juli 2011

Overlijden van Baba Elazar zt"l


De Joodse wereld is opnieuw diep geschokt en in diepe rouw over het overlijden van rabbijn 'Mekoebal' leider van deze generatie 'Baba Elazar' zt"l. Hij was een kleinzoon van de beroemde rabbijn 'Baba Sali', van Marokkaanse afkomst.

Baba Elazar hielp duizenden mensen die dag en nacht bij hem kwamen voor advies op elk gebied.Baba Elazar is vermoord door een van de bezoekers die zogenaamd voor advies bij hem kwam.
Het is heel dringend dat wij allen onze 'spirituele' rekening moeten opmaken en tot inkeer moeten komen. Des te meer tijdens deze rouwdagen voorafgaande aan de vastendag van 9 Av, de vernietiging van de tempel. De tempel is vernietigd door het haten van elkaar zonder reden.

Verslaafd aan onze mobieltjes

Er is onderzoek gedaan naar de manier waarop de meeste mensen er in slagen hun mobiele telefoon kapot te maken.

De vijf meest voorkomende manieren om schade te doen aan je mobieltje zijn:

- Wegrijden terwijl je mobieltje op het dak van je auto ligt.
- Met je mobiele telefoon in de regen lopen
- Te gaan zitten op je telefoontje
- Je mobiele telefoon te laten vallen op straat
- Je mobieltje op tafel te gooien of naar een vriend (en dan te missen)

- Maar volgens onderzoek van het bedrijf Plaxo blijkt dat, verre weg, de meeste beschadingen aan de mobiele telefoons komt omdat het in de WC valt.

Wij zijn zo erg verslaafd dat wij de mobiele telefoon zelfs meenemen naar het toilet.

Tegenwoordig gaat niemand van huis zonder zijn sleutels, portemonnee en de mobiele telefoon. We zijn verslaafd en afhankelijk geworden van de mobiele telefoon zoals is vastgesteld in de laatste wetenschappelijke onderzoeken (zie hier).
Nog even een goede tip: is je mobiel nat dan zet je het een aantal dagen te drogen in een bak met rijst en meestal werkt het daarna weer als normaal.

maandag 25 juli 2011

Protesten

Duizenden mensen liepen in het centrum van Tel Aviv te demonstreren uit protest tegen de stijgende prijzen. Het was een eerste grote demonstratie om de aandacht vestigen op de stijgende kosten van het levensonderhoud.
Er waren naar schatting meer dan 15.000 demonstranten.
De afgelopen twee weken hebben Israëli's tentenkampen opgezet in een aantal steden over het hele land.
"We vechten voor onze huizen!" Schreeuwden de betogers in Tel Aviv. De demonstranten zeggen dat het onmogelijk is om een apartement te kopen of te huren omdat de prijzen onbetaalbaar zijn.
De betogers willen met hun protest de aandacht vestigen op hun moeilijke financiële situatie.
De betogers komen uit alle lagen van de samenleving. Israël heeft een van de grootste armoede cijfers en de grootste inkomensverschillen binnen de ontwikkelde landen. De huis prijzen en de prijzen voor voedsel en brandstof zijn de laatste maanden erg gestegen.

Een apartement van honderd vierkante kost in Tel Aviv en Jeruzalem al gauw €550.000 en in de periferie komen de huizen al gauw op €230.000.
Het gemiddelde Israelische salaris bedraagt ongeveer €2.000 per maand.

"We weten dat er grote problemen zijn", zegt de Israëlische minister van financiën Yuval Steinitz aan Channel 10. "Het is een fundamenteel probleem."

Ook de artsen protesteren tegen hogere lonen en kortere werktijden. Een stagiaire moet vaak meer dan 24 uur achter elkaar werken. Behalve dat het bijna niet haalbaar is voor een stagiaire om zoveel uren onderbroken te werken, het is ook een gevaar. Door de grote vermoeidheid is het heel aannemelijk dat er fouten worden gemaakt.

Het hoofd van de medische vakbond dr. Leonid Edelman heeft vandaag gedreigd om op hongerstaking te gaan totdat er goede afspraken zijn gemaakt.

zondag 24 juli 2011

Gouden belletje uit de tempel


De Israëlische archeologen hebben een vondst gedaan, een gouden bel die aan de kleding van de priester was bevestigd uit de periode van de tweede tempel. Het belletje is onder het puin gevonden in een oud kanaal naast de Klaagmuur. Dit heeft de Israëische Autoriteit voor Antiquiteiten aangekondigd.

De gouden bel was met een lus aan de kleding van de priester bevestigd. Deze bel is in het gebied onder de Robinson boog gevonden, dit was vroeger een centrale weg in Jeruzalem.


De archeologen denken dat het klokje van het officiële uniform van de priester is gevallen en vervolgens in het afvoer kanaal terecht is gekomen en daar heeft het 2000 jaar lang vastgezeten. Het gouden belletje komt precies overeen met de beschrijving van de kleding van de Hoge priester in de Tora, Sjemot 28:34-35 (Exodus).

לד פַּעֲמֹן זָהָב וְרִמּוֹן, פַּעֲמֹן זָהָב וְרִמּוֹן, עַל-שׁוּלֵי הַמְּעִיל, סָבִיב.

לה וְהָיָה עַל-אַהֲרֹן, לְשָׁרֵת; וְנִשְׁמַע קוֹלוֹ בְּבֹאוֹ אֶל-הַקֹּדֶשׁ לִפְנֵי ה' וּבְצֵאתוֹ--וְלֹא יָמוּת. {ס}

34: Telkens een gouden bel en granaatappel, een gouden bel en een granaatappel aan de zoom rondom het onderkleed.
35: En Aharon zal het aan hebben, om de dienst te verrichten, zodat het geluid ervan gehoord zal worden wanneer hij in het Heiligdom voor G'd zal verschijnen en wanneer hij eruit gaat zodat hij niet zal sterven.

Deze mantel heet het 'mitsnefet' een lang kleed zonder mouwen met hemelsblauwe draden doorweven tussen de bellen en de versieringen van granaatappelen.

Op deze beschrijving hebben de archeologen zich gebaseerd.

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers