woensdag 18 mei 2011

Radio Interview - Lag Ba'Omer

Interview in het Engels over Lag Ba'Omer met blogger Lea Farkash

Israel National Radio - Lag BaOmer Special!



dinsdag 17 mei 2011

Oogsten mislukken door klimaatverandering lente 2011

Vanaf het begin van 2011 zijn er heel veel plaatsen waar er in grotere of kleinere mate natuurrampen hebben plaatsgevonden.

Dit is heel verontrustend. Opvallend is dat veel van de natuurrampen in de regio's van de voedselkweek plaatsvinden. Veel gewassen zijn weggevaagd door droogte, overstromingen, hagel en bevriezing. De rampen komen vaker voor en hebben steeds een grotere invloed op de oogst. In de periode van 2007-2008 waren er voedselrellen over de hele wereld, dit was een voorproefje van wat we kunnen verwachten.

Nederland:
Extreem lage waterstanden rivieren.
neerslagtekort in Nederland op veel plaatsen al opgelopen tot rond 170 mm
Door de aanhoudende droogte en zelfs nachtvorst, loopt de Nederlandse oogst gevaar.

Amerika:
een van de grootste exporteurs van levensmiddelen. Heeft steeds meer en vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Zie nu Mississippi. De oogsten zijn matig door droogte of letterlijk overspoeld door te veel water.
Mexico:
Daar heeft het zoveel gevroren dat zijn hun vers fruit en groenten niet kunnen exporteren.
Rusland:
Vorig jaar was daar droogte met enorme branden. Rusland, plaatste een jaar lang een verbod op de uitvoer van de graan, en werden zijn gedwongen om graan te kopen uit andere landen. Het exportverbod tot juli 2011 van kracht.
Australie:
een grote producent van voedsel, had te maken met enorme hoeveelheden regen en overstromingen.
Deze overstromingen verminderden de voedselvoorraden. Vandaag de dag is het weer omgekeerd. In Australie kamp men nu met erge droogtre.
Canada:
Het Canadese graan bestuur liet weten dat de velden zo modderig zijn dat slechts 3 procent van de graan opbrengst bruikbaar is.
Europese Unie:
tijdens april 2011 werden de hoogste temperaturen gemeten in 352 jaar. De Europese Unie produceert een vijfde van de graan productie in de wereld.
Zie verder Global Disaster Watch.

Verstoring van het wereldkimaat kan vernietiging van het menselijk bestaan betekenen. Wat kunnen wij doen?

Wat leert het Jodendom ons?
Wij zijn allemaal verantwoordelijk zijn voor onze daden. We moeten inspelen op onze angst om te realiseren hoe ons milieu tot stand is gekomen. Dit betekent dat wij liefde voor onze omgeving moeten hebben. Liefde voor een ander en liefde voor je woonomgeving en het milieu.
Waardering voor de prachtige wereld waarin wij leven.

Dit is wat de Tora ons opdraagt:
וּבָחַרְתָּ, בַּחַיִּים--לְמַעַן תִּחְיֶה, אַתָּה וְזַרְעֶךָ.
דברים ל:י"ט

En je zal kiezen voor het leven zodat je zal leven, jij en je kinderen. (Deuteronomium 30:19)

Het gebed dat elk jaar tijdens het Loofhuttenfeest wordt gezegd:

אנא הא-ל תן לנו חכמה ותבונות כפים לרפאות את-השמים ואת הארץ מעונותינו
יקום פורקן לשמיא כדי שיושפע עלינו ברכת החמה לחיים ולא למות, לברכה ולא לקללה שנאמר ,אפתח לחם את ארבות השמים והריקותי לכם ברכה עד בלי די ולא ישחית לכם את פרי האדמה
distr. by neohasid.org and Shalom Center
© 2009 Rabbi David Seidenberg

Vertaling:
Alsublieft G'd geef ons wijsheid en wetenschap om hemel en aarde beter te maken na onze misdrijven. Wij roepen G'd aan om onze gemeenschap te zegenen zodat u het zonlicht over ons uit zal storten, voor het leven en niet voor de dood, als zegen en niet als vloek. Zoals er geschreven staat 'Ik zal de poorten van de hemel openen en oneindig zegen op jullie laten komen en jullie vruchten uit de aarde zal Ik niet vernietigen'.

Heb je een rot dag? Doe Ya'lili

Tenach actueel


Dit heb ik al twee jaar geleden geblogged in Mashieach deel 4. Het is heel actueel dus goed om het nog een keer onder de aandacht te brengen.

עתידין בני ישמאל לעורר אומות העולם לבוא על ירושלים- זוהר פרשת וירא י"ד\ד:ב
כּה-אָמַר ה' לֶאֱדוֹם, שְׁמוּעָה שָׁמַעְנוּ מֵאֵת ה' וְצִיר בַּגּוֹיִם שֻׁלָּח--קוּמוּ וְנָקוּמָה עָלֶיהָ, לַמִּלְחָמָה. עובד'-ה א':א'

In de toekomst zullen de kinderen van Ismael de volkeren oproepen om op te trekken tegen Jeruzalem. Zohar Wajeera 14.

Zo zegt G'd betreffende Edom: we hebben een bericht gehoord van G'd, en een ambassadeur die gestuurd is van de volkeren: "sta op en laten wij oorlog voeren tegen haar (Israël)". Ovadja 1:1.

De leiding van het Israëlische leger weet dat de huidige situatie elk moment kan uitlopen op een algehele oorlog met alle Arabische buren. De druk op Israël is heel groot, Amerika, Engeland en de Europese Unie bepalen voor Israël wat zij moeten doen namelijk land teruggeven voor vrede. Het bevriezen van de bouw en de 'natuurlijke' uitbreiding van de nederzettingen. Alles is helemaal stil gezet onder de druk van de hele wereld.

Terwijl de Arabieren ons duidelijk laten weten dat hun doel de algehele vernietiging van de Israël is. En dit is precies wat de profeten ons gezegd hebben.

Wie moeten wij uiteindelijk geloven? Obama? Zijn wij nu werkelijk op weg naar vrede?

De profeet Jechezkel zegt:

לָכֵן, כּה-אָמַר ה' ה', אִם-לא בְּאֵשׁ קִנְאָתִי דִבַּרְתִּי עַל-שְׁאֵרִית הַגּוֹיִם, וְעַל-אֱדוֹם כֻּלָּא: אֲשֶׁר נָתְנוּ-אֶת-אַרְצִי לָהֶם לְמוֹרָשָׁה בְּשִׂמְחַת כָּל-לֵבָב, בִּשְׁאָט נֶפֶשׁ--לְמַעַן מִגְרָשָׁהּ, לָבַז. יחזקאל ל"ו:ה'

Daarom heeft G'd zo gezegd: Ik heb zeker gesproken in het vuur van mijn jaloezie tegen de rest van de volkeren en tegen heel Edom, die Mijn Land met het plezier van hun hart hebben toegeeigend, als een prooi met gebrek aan respect.

Waarom negeert de wereld opnieuw de bedreiging van massamoord?

De wereld wil Israël dwingen zich terug te trekken naar de grenzen van 1967 om vervolgens een Palestijnse staat te stichten.

De Palestijnen verklaren in duidelijke taal dat zij Israël willen vernietigen.
De volkeren inclusief Amerika en E.U. willen een Palestijnse staat erkennen. Want dat zal het Palestijnse probleem oplossen, fantaseert men.

Hoe kunnen de volkeren de stichting van een staat toelaten terwijl de Palestijnen tonen dat de vernietiging van de Joodse staat hun doel is.

Dit is alleen mogelijk als de wereld de veiligheid van de joden totaal onbelangrijk acht.

Na Auswitz er is niets veranderd! Helaas ....

zondag 15 mei 2011

Aardbeving Spanje d.d. 11-5-2011

Ik wil toch even terug komen op de aardbeving in Spanje d.d. 11-5-2011.
Jammer genoeg was ik niet in staat om te bloggen door technische problemen van de blogger website.

De datum van de aardbeving is weer interessant omdat het getal 11 alweer voorkomt, het getal 11 waar ik eerder al over geblogd heb.

De Synagoge van Santa Maria la Blanca:

In deze synagoge vonden de Joden hun toevlucht om hun religieuze taken te vervullen. Zoals het bestuderen van de Tora en de lessen van de rabbijn op de commentaren van de mondelinge en de schriftelijke leer.

De Joodse gemeenschap van Spanje floreerde tijdens de 13de en 14de eeuw, tot het jaar 1405.

Wat is in 1405 gebeurd?

In het jaar 1405 preekte de Dominicaan Saint Vincent Ferrer in Toledo. Hij was intolerante en fel, heel scherp van de tong gesneden en een grote jodenhater.
Het was dan ook geen wonder dat hij massa's christenen heeft opgejut en opgehitst tegen de joden.
Terwijl de Joden de Tora aan het bestuderen waren in de prachtige synagoge, is de wilde opgehitste meute de synagogue binnengegaan en hebben de joden daar afgeslacht. De wilde meute liet zich verleiden door eeuwenoude haatgevoelens tegenover de joden. Een kwart van de joodse gemeenschap is die nacht uitgemoord.
Waarom dit verhaal? De Dominicaan Vicente Ferrer is na zijn dood uitgeroepen tot heilige van de Katholieke kerk.

Het epicentrum van de laatste aardbeving was in het zuidoosten van Spanje precies in het gebied waar dit tragische verhaal zich heeft afgespeeld.

Deze Vincent Ferrer heeft preken gehouden in het stadje 'Jumilla' dat dit jaar 600 jaar bestaat. Ter gelegenheid van dit bijzondere jubileum worden de preken en daden van de heilige Saint Vincent Ferrer herdacht.

Majorca heeft niet lang geleden hun excuses voor het gedrag tijdens de Inquisitie aangeboden. Volgens mij is het een goede manier voor de Spaanse stad Jumilla om het 600 jarig jubileum te vieren door het goede voorbeeld van Majorca te volgen in plaats het vereren van een massamoordenaar.

Aardbeving life gefilmd:

Met dank aan blogger Yeranen Yaacov

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers