maandag 9 augustus 2010

Gelijkheid

Parshat Bamidbar begint met de telling van het Joodse Volk. Je zou kunnen denken dat iedereen gewoon 'een nummer op de lijst is'. Maar de telling geeft juist aan dat elke jood belangrijk is. De Joodse geleerden geven aan dat er 600.000 joden aan de berg Sinai stonden tijdens de openbaring van de Thora, zo zijn er ook 600.000 letters in de Thora. Als er ook maar 1 letter mist in een Thora rol dan is het ongeschikt voor gebruik. Zo is het ook met het Joodse Volk, iedereen is nodig in de samenwerking om een eenheid te vormen.

Als elke individuele Jood zo belangrijk is waarom gaat de Parasha verder met de beschrijving van de speciale rol van de stam Levie? Dat is toch discriminatie! Alleen maar omdat iemand als Leviet geboren wordt maakt het hem belangrijker dan iemand die geen Leviet is?

De waarheid is dat iedereen gelijk is. Sommige mensen zijn slimmer dan anderen, sommige mensen hebben enorm talent, maar dat maakt je nog niet beter dan een ander of belangrijker.

Harmonie komt pas in je leven als iedereen zijn eigen capaciteiten benut en alle andere mensen als zijn gelijken respecteert.

Het wordt verteld over de grote Jeruzalemse rabbijn rabbij Shlomo Zalman Auerbach dat hij zijn hele gemeente de opdracht gaf om te wachten met de tefilla (gebed) totdat de stratenveger aanwezig was. De rabbijn legde uit: "Deze man is toegewijd in zijn werk om de straten van Jeruzalem schoon te maken. Ik wens dat ik mijn eigen taak zo goed kan vervullen zoals de schoonmaker dat doet. Daarom moeten wij op hem wachten omdat hij onmisbaar is."

Dus voordat wij iemand gaan minachten moeten we goed onthouden dat elk mens een belangrijke aandeel heeft. In het leven is er maar een ding dat wij kunnen verwerven en dat is je goede reputatie!

Dieet een Joodse uitdaging

Het belangrijke chassidische werk van Tanya benadrukt dat de essentie van het leven voor de gemiddelde mens bestaat uit het omgaan met uitdagingen, het weerstaan van verleidingen en vervolgens hetzelfde te weerstaan in een gemuteerde vorm.

Vandaag weersta je de extra koek, en morgen ben je naar je favoriete taart aan het staren.
Dat is het leven, dat is leven: het overwinnen van uitdagingen, om daarna meteen klaar te staan voor de volgende uitdaging.

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers