dinsdag 24 november 2009

Fouten maken

Een verdrietige chassied kwam zijn Rebbe. "Rebbe, ik heb ernstige financiële problemen."

"Wat is het probleem?"

"Rebbe, ik verloor mijn baan. Eigenlijk verlies ik steeds mijn banen."

"En waarom blijf je ze verliezen?"

"Nou, welke baan ik ook neem, doe ik niet helemaal met mijn hart."

De Rebbe keek zijn chassied aan. "Je bent een uitstekende leerling van de Thora en je werkt goed met mensen. Je moet rabbijn worden?"

De chassied glimlachte. "Rebbe, ik wil rabbijn worden. Maar rabbijnen verklaren de joodse wet voor de mensen. Hun uitspraken zijn van invloed en kunnen het lot bepalen van de ziel van een persoon. Daarom kan ik geen rabbijn worden, ik ben bang dat ik fouten zal maken!"

De Rebbe antwoordde. "Dus? Wie moet rabbijn worden? Juist iemand die bang is om fouten te maken!"

Tevreden

Een aantal chassidiem van de maggid van Mezheritz zeiden aan hem: "Rebbe, we begrijpen het niet. Er staat in de Talmoed dat we God moeten danken voor het slechte, net als voor het goede dat ons overkomt. Hoe kan dat? Wat wordt hiermee bedoeld?"

De maggid antwoordde: "Ga naar Anapoli, daar woont Rebbe Zusya hij zal jullie op deze moeilijke vraag antwoorden."

De chassidiem gingen naar Anapoli. Daar aangekomen, vroeg ze naar rebbe Zusya. Uiteindelijk kwamen ze in de armste straat van de stad. Daar vonden ze een kleine oude uitgeleefde hut.

Toen ze binnenkwamen zagen ze rebbe Zusya zitten aan een kale tafel terwijl hij zat te lezen met het licht vanuit een klein raampje.
"Welkom, gasten!" zei hij. "Mijn excuses dat ik niet opsta, mijn been doet erg pijn. Willen jullie eten? Ik heb wat brood. En er is water!"

"Nee, wij zijn alleen gekomen om u een vraag te stellen. De maggid van Mezheritz vertelde ons dat u misschien kan helpen met de volgende vraag: "Er staat in de Talmoed dat we God moeten danken voor het slechte net als voor het goede dat ons overkomt. Hoe kan dat? Wat wordt hiermee bedoed?"

Rebbe Zusya lachte. Ik? Ik heb geen idee waarom de maggid jullie naar mij gestuurd hebben." Hij schudde zijn hoofd in verwarring. "Kijk, ik heb nog nooit een slechte dag gehad. Elke dag heeft God mij tot nu toe gegeven heeft is vol met wonderen."

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers