zondag 23 augustus 2009

Zelfonderzoek, 40 dagen

De periode vanaf de eerste dat van Rosh Chodesh (de nieuwe maand) Eloel tot Jom Kipoer (Grote Verzoendag) is 40 dagen.

Het getal 40 komt in de Thora vaak voor. Elke keer als het getal 40 voorkomt dan heeft het te maken met een bepaalde verandering dat plaats vind. Hierbij een aantal voorbeelden:

- De grote watervloed in de tijd van Noach duurde 40 dagen en 40 nachten. De Midrash vertelt ons dat de wereld enorm is veranderd na de watervloed. Alles was anders het karakter van de mens en de hele omgeving . De wereld was als het ware herboren en kreeg een tweede kans.

- Het Joodse volk was voor 40 jaar in de woestijn. Hun verblijf in de woestijn was omdat zij gestrafd werden omdat zij de slechte berichten van de spionnen over het Beloofde Land geloofd hebben. Deze 40 jaar waren nodig om het volk spiritueel te reinigen zodat zij waardig zouden zijn om het Land Israel te bewonen. Hier zien we weer de symbolische waarde van het getal 40. Het Joodse Volk kreeg een tweede kans na de zonde van de spionnen om het Land binnen te trekken.

- 40 dagen en nachten was Mosje op de berg om de Thora te ontvangen. De tweede keer ging hij weer voor 40 dagen en nachten de berg op. Bij de tweede keer ging hij de berg op vanaf het begin van de maand Eloel tot 10 Tishrie Jom Kipoer. Daarom valt Jom Kipoer op 10 Tishrie want dan is er een speciale atmosfeer van vergeving door Hashem. Want op die dag had Hashem het Joodse Volk vergeven voor de zonde van het gouden kalf.

- Er zijn meer voorbeelden waarbij het getal 40 belangrijk is. De hoeveelheid water dat een kosher mikwa moet hebben is 40 se'ah. Een mikwa veranderd de mens van spiritueel onrein naar rein. 40 dagen tot de vorming van een foetus volgen de Talmoed (dit is wetenschappelijk bewezen dat de eerste 40 dagen van een zwangerschap de electrische vonk nog niet aanwezig is bij de foetus).

- In het Hebreeuwse alphabet heeft elke letter een numerieke waarde het getal 40 = מ (mem) en telkens als het symbool van 40 belangrijk is dan zie je dat het centrale woord met een mem begint zoals: Mikwa (ritueel bad), Matan Thora (het geven van de Thora), Midbar (woestijn), Maboel (watervloed), Moshe.

Het getal 40 heeft dus telkens te maken met een bepaalde verandering. Daarom zijn er 40 dagen waarbij wij ons extra moeten concentreren om betere mensen te worden, waarbij de Thora en het naleven van de mitswot de bij uitstek beste methode is.

Het is de gewoonte om tijdens deze periode van de maand Eloel tot en met Jom Kipoer extra je best te doen.

Het staat in de Megillat Esther (boek van Esther) (9:22) waar het geven van giften aan de armen staat beschreven:
Iesh Lere'ehu umatanot l'evyonim, de eerste letters van deze vier woorden spelt de naam van de maan ELOEL (in het Hebreeuws natuurlijk) Hierdoor weten wij dat tijdens deze maand het heel belangrijk is om geld aan een goed doel te geven, in het bijzonder aan de armen.

Tijdens deze maand Eloel moet men teshoewa doen (tot inkeer komen). De Maimonides schrijft dat de opdracht van teshoewa uit drie elementen bestaat:
Toegeven, spijt en zeggen dat je het niet meer zal doen. Het is belangrijk om deze drie stappen hardop te zeggen. Net zoals de overtreding een lichamelijk actie was zo is ook teshoewa doen een lichamelijk actie door het uit te spreken.

Wat moet ik hiermee?
In de maand Eloel is het goed dat je je realiseert dat je hele bestaan helemaal niet zo standvastig is. Net als een vluchteling die geen vaste plek heeft. Of dat je een wankele brug oversteekt en bij een verkeerde beweging kan je ervan af vallen. Wij moeten deze 40 dagen van verandering deze spirituele kracht gebruiken voor onze eigen innerlijke verandering. Mijzelf te veranderen in een goed mens omdat ik weet wat mijn posititieve innerlijke kracht en potentieel is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten

Jerusalem

Volgers